Den 12 april är det "Linssoppans dag" så kanske kan den här soppan vara något att koka då?! Soppan är godast dagen efter då smakerna har hunnit utvecklas. Att fräsa lite tomatpuré i smöret tillsammans med curryn och de övriga ingredienserna är också gott och dessutom ger det mer smak åt soppan.
Vill du inte fira linssoppan den 12/4 så kanske sconesen kan vara något att äta till frukost, mellanmål eller som soppbröd till en annan god soppa!? Riktigt goda scones, så dem är värda att testa, inte minst om du gillar kanel.
1-2 port
- 1 dl röda linser
- 1 tärnad stor tomat
- 1 tärnad röd paprika
- 1 finhackad vitlöksklyfta
- 2 msk (mjölkfritt) smör
- ½ tsk kanel, malen
- ½ tsk curry
- 1 grönsaksbuljongtärning
- 6-7 dl vatten
- 1 tärnat äpple
- salt & peppar
Hetta upp smöret i en gryta/stor kastrull. Lägg i tomat, paprika, vitlök, kanel, curry och buljongtärning. Fräs någon minut.
Sila de blötlagda linserna och blanda ner dem i grytan. Häll på vattnet och låt soppan koka upp.
Låt soppan sjuda ca 10 min. Tillsätt äpplet och smaka av med salt och peppar. Servera soppan med kanelscones.
Kanelscones- 4 bitar.
- 1½ dl vetemjöl
- ½ dl rågmjöl
- 1 tsk mald kanel
- en nypa salt
- 1 tsk bakpulver
- 2 msk smält (mjölkfritt) smör
- 1 dl (vegetabilisk) mjölk
Blanda mjöl, kanel, salt och bakpulver i en bunke. Tillsätt smör och mjölk och rör snabbt ihop till en deg. Forma degen rund. Skåra kakan korsvis i 4 delar med hjälp av en mjölad kniv.
Lägg kakan på en bakplåtsklädd plåt. Grädda sconesen mitt i ugnen i ca 10 min. Bryt sconesen i bitar efter skårorna. Servera direkt till soppan.
Tips! Du måste inte använda kanel som smaksättning, testa dig fram.
Arbeta degen med mjölade händer så går det lättare.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar