15 januari 2012

Linssoppa & Kanelscones

Man ska ju börja i tid sägs det ju... Det har ju varit en hel del tips om vegetariska biffar, så nu är det väl dags med lite tips på linssoppa som också brukar lagas då och då i många hushåll (inte minst hos studenter).

Den 12 april är det "Linssoppans dag" så kanske kan den här soppan vara något att koka då?! Soppan är godast dagen efter då smakerna har hunnit utvecklas. Att fräsa lite tomatpuré i smöret tillsammans med curryn och de övriga ingredienserna är också gott och dessutom ger det mer smak åt soppan.

Vill du inte fira linssoppan  den 12/4 så kanske sconesen kan vara något att äta till frukost, mellanmål eller som soppbröd till en annan god soppa!? Riktigt goda scones, så dem är värda att testa, inte minst om du gillar kanel.

1-2 port
  • 1 dl röda linser
  • 1 tärnad stor tomat
  • 1 tärnad röd paprika
  • 1 finhackad vitlöksklyfta
  • 2 msk (mjölkfritt) smör
  • ½ tsk kanel, malen
  • ½ tsk curry
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 6-7 dl vatten
  • 1 tärnat äpple
  • salt & peppar
Lägg linserna i kallt vatten i ca 10 min.
Hetta upp smöret i en gryta/stor kastrull. Lägg i tomat, paprika, vitlök, kanel, curry och buljongtärning. Fräs någon minut. 

Sila de blötlagda linserna och blanda ner dem i grytan. Häll på vattnet och låt soppan koka upp.

Låt soppan sjuda ca 10 min. Tillsätt äpplet och smaka av med salt och peppar. Servera soppan med kanelscones.

Kanelscones- 4 bitar.
  • 1½ dl vetemjöl
  • ½ dl rågmjöl
  • 1 tsk mald kanel
  • en nypa salt
  • 1 tsk bakpulver
  • 2 msk smält (mjölkfritt) smör
  • 1 dl (vegetabilisk) mjölk
Sätt ugen på 250 grader (225 grader varmluft).
Blanda mjöl, kanel, salt och bakpulver i en bunke. Tillsätt smör och mjölk och rör snabbt ihop till en deg. Forma degen rund. Skåra kakan korsvis i 4 delar med hjälp av en mjölad kniv.

Lägg kakan på en bakplåtsklädd plåt. Grädda sconesen mitt i ugnen i ca 10 min. Bryt sconesen i bitar efter skårorna. Servera direkt till soppan.

Tips! Du måste inte använda kanel som smaksättning, testa dig fram.
Arbeta degen med mjölade händer så går det lättare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar