16 juni 2012

Koka bönor i tryckkokare


Kommentar: "Hej! Jag skulle vilja veta koktider på olika sorters bönor när man använder tryckkokare. Tips?"

Först och främst; roligt med en fråga/önskemål!

Nu till frågan! Jag äger själv inte någon tryckkokare - och har tyvärr ingen erfarenhet av att använda en - men jag har letat reda på lite fakta som jag hoppas kan vara till någon hjälp :)

I tipset nedan - om hur du kokar kidneybönor - så står det att en inte behöver blötlägga bönorna, men om du skulle välja att göra det (dvs. blötlägga bönorna) så kommer koktiden för bönorna att bli ännu kortare än de 24 min som står angivet. En fördel med att blötlägga bönorna är att en minskar risken för att bli gasig.

Hur en exakt kokar bönor och hur lång tid är även svårt att säga, jag kan tänka mig att det varierar från tryckkokare till tryckkokare. Oftast brukar det stå bra information om sådant i instruktionsboken som följer med tryckkokaren. Jag hoppas dock att det jag har fått fram kan ge en fingervisning om hur du ska gå till väga.

Om någon av er andra som läser här på bloggen har erfarenhet av att koka bönor i tryckkokare så får ni gärna lämna en kommentar till detta inlägg :)
 • Ett kokråd jag hittade var följande:
"En stor fördel med tryckkokare är att det går fort att koka bönor. Man behöver inte heller blötlägga vilket gör att bönor är snabblagat med en tryckkokare. 24 min för kidneybönor".

Kokning av kidneybönor:
 • 3 dl Kidneybönor, (motsvarar 225 g okokta) 
 • Rikligt med vatten 
 • Smaksätt gärna vattnet med kryddor och örter, exempelvis lagerblad och pepparkorn. 
Koka ingredienserna på högsta tryck i 24 min. Ställ åt sidan, låt trycket sjunka sakta, annars ökar risken för kidneybönorna att spricka."
Källa: Tryckkokning.se
 • Hittat om ett recept som innehöll 100 g kikärter, 100 g kidneybönor och 100 g vita bönor.
"Koka kikärtor och bönor i tryckkokare med 1 liter vatten i 35 min".
 1. Skölj bönorna noggrant. Lägg dem i tryckkokaren, häll på vatten och lite salt. Koka upp till högsta nivå, sänk värmen och låt koka 40–45 min. 
 2. Kyl av tryckkokaren, släpp ut ångan, öppna locket och känn efter om bönorna är klara.

4 kommentarer:

 1. Jag kokar bönor/kikarter varje vecka. Jag blötlägger dem dagen innan och sedan när det är dags att koka byter jag vatten. I min tryckkokare (varje model fungerar lite annorlunda antar jag)använder jag högsta varmen (andra raden av två stycken) med följande koktider:
  - Kikarter 10 min
  - Kidney bönor 9 minuter
  - Svarta bönor 7-8 minuter
  - Små vita bönor 6-7 minuter

  Tiderna är ungefärliga. Tiderna borde ökas om bönorna är gamla. En generell regel är att större bönor behöver längre tider.

  Jag brukar också göra sopa direct i tryckokaren. Först fräsa lite grönsaker, sedan krydor och till sist bönorna och eventuellt potatis. Sedan hälla vatten, koka under tryckt och färdigt!

  Hoppas det hjälper någon!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, vilket supertips! :) Jättebra!
   Jag tror verkligen att ditt tips hjälper :)
   Du får ha en fortsatt bra helg :)

   Radera
 2. Låter du bönorna svalna under tryck eller kyler du kastrullen direkt efter att koktiden är uppnådd?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har aldrig använt en tryckkokare men jag tänker att det är som vid all annan matlagning att en bör se till att kyla maten snabbt och därefter förvara maten (bönorna i detta fall) i kylen alt. frysa in :)

   Radera