2012-02-04

Klä dig rätt i kylan

Nu är det ju kyligt ute och då är det viktigt att man klär sig varmt när man ska ut (inte minst för att det ska kännas behagligt att vistas utomhus). 

Det är viktigt att man inte enbart anpassar sin klädsel efter temperaturen, utan även efter vad man ska göra ute och om det blåser eller inte.

När man är ute för att röra på sig bör man klä sig tunt i flera lager med något vindtätt ytterst. Vid hög fysisk aktivitet bör man ha på sig syntetunderkläder som transporterar fukten bättre. Vid lägre fysisk aktivitet passar ylle bra som transporterar sämre men håller värmen bättre

Mössa (gärna en fodrad för att minska vindgenomsläppet) är viktigt att ha på sig i kylan, för huvudet är som en skorsten, 70% av kroppsvärmen försvinner genom huvudet.

Om du blir varm, ta av dig mössan eller sätt på dig ett pannband, på så vis blir du av med lite överskottsvärme.

Om man är torr är det lättare att hålla sig varm. Satsa på trelagersprincipen, dvs. kläderna ska bilda tre skikt – innerskikt, mellanskikt och ytterskikt.

Följande klädtips hittade jag på Aftonbladet:

Närmast kroppen
Underställ i syntet eller ylle. Inte bomull som suger åt sig fukt, blir kallt och kyler i stället för att värma.

Mellanlager
Ett eller flera lager ylle, fleece eller flanell.

Ytterst
Rymlig och vindtät jacka som går ner över rumpan och har en rejäl krage som skyddar halsen.

Händerna
Tumvantar med foder som går upp över handlederna.

Fötterna
Skorna behöver inte vara fodrade, det är yllesockan och sulan som isolerar. Flera strumpor av ylle och filtsulor i skorna isolerar bäst.

Huvudet
Om du arbetar eller rör dig så att du blir varm väljer du en stickad luva som släpper ut en del av överskottsvärmen från huvudet. Om du håller dig stilla bör du ha en vindtät och fodrad mössa, gärna med nervikbart skydd för nacke och öron.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kul att du vill lämna en kommentar :)
Inläggen granskas innan de publiceras.
(Spam och reklam publiceras inte)