Dagens gröt är en enkel historia med kardemumma, krispiga pumpafrön och sött, saftigt päron. Trots sin enkelhet är gröten riktigt smakrik och väl värd att testa.
Lägg upp gröten i en skål och toppa den med pumpakärnor, grovt rivet päron och lite malen/nystött kardemumma. Servera med växtmjölk.
Glutenfri (Välj rent havre). Mjölkfritt. Sojafritt. Vegan.
Grundrecept- Havregrynsgröt (1 port):
Blanda 2-2½ dl vatten, 1 dl havregryn och en nypa salt i en kastrull. Koka upp och låt koka under omrörning i ca 5 min. Lägg upp i djup tallrik. Servera med växtmjölk och ev. sylt, frukt eller vad du själv önskar.
Glutenfritt: Semper samt Urtekram är bl.a. två märken som har glutenfria havregryn av rent havre i sitt sortiment.
Gröt i micron- 1 port:
- 1 dl (havre)gryn
- 2 dl vatten
- ½ krm salt
Gröt med växtmjölk- 1 port:
- 1 dl (havre)gryn
- 2½ dl vatten + växtmjölk (välj proportionerna efter eget tycke och smak)
- en nypa salt
Micro: Blanda gryn/flingor med vatten, mjölk och salt i en djup tallrik/skål. Tillaga på full effekt i 2-3 min.
Glutenfritt: Välj något glutenfritt gryn, t ex rent havregryn el. boveteflingor.
Om du inte gillar havregrynsgröt så kommer här några tips på hur gröten kan bli lite roligare/godare:
- Rosta havregryn i ugnen, det ger en godare och kraftigare smak på gröten.
- Grovriv eller tärna fint ett äpple och koka upp tillsammans med havregrynen. Ha i lite mald kanel och/eller vaniljpulver.
- Toppa gröten med tärnat äpple, hackade hasselnötter och/eller mandlar och ringla 1 msk flytande honung/sirap över.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar