25 april 2013

Skala banan...

Det har ju blivit en del gröt på sistone så för att bryta den trenden lite får det bli ett gott bröd istället, ett bröd som passar såväl till frukost, mellanmål som till en god gryta eller soppa. Dessutom ett perfekt bröd att göra om bananerna börjar se ut som att dem helst vill gå ut genom dörren, typ...

Trots både banan och sirap så är det inte sött utan jag tycker mer att det är valnötterna och solrosfröna som dominerar. Gott på är nötsmör av olika slag t.ex. jordnöts-, hasselnöts- eller mandelsmör.

1 bröd: Sätt ugnen på 200 grader (ca 175 grader varmluft). Mosa ihop 2 mogna bananer i en skål. Blanda ihop 4 dl siktat dinkelmjöl, 2 tsk bikarbonat, 1 tsk salt, 1 dl valnötskärnor, 1 dl naturella solrosfrön och 2 dl havregryn i en stor bunke.

Blanda i 2½ dl havreyoghurt, ½ dl mörk sirap och bananmoset i bunken och rör om ordentligt. Klä en avlång brödform med bakplåtspapper. Klicka ner smeten i formen.

Grädda brödet i ugnens nedre del i ca 1 timme. Ta ut brödet och låt svalna på galler. Linda därefter in brödet i en ren bakduk och låt det ligga några timmar innan du skär i det.

Glutenfritt: Ersätt det siktade dinkelmjölet med rent havremjöl. Byt ut havreyoghurten mot sojayoghurt eller liknande.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar