Rågrussinbullar är barndom för mig. Då var prickikorv ett måste på, men det är även gott med bara smör (speciellt nybakade och fortfarande lite varma), ost eller "falsk leverpappej" [länk]. Gott till soppa är det också, vi fick ofta den här typen av bröd när det vankades soppa eller manna- eller risgrynsgröt i skolan, vilket var en gång i veckan (kanske är så fortfarande i skolorna?!).
Bullarna är fria från mjölk och ägg. Smaken är lite söt med en härlig kombination av anis, fänkål och kummin (=brödkryddor. Finns att köpa i påse i din affär) och konsistensen är härligt luftig.
- 35 g mjölkfritt smör
- 3 dl havredryck
- ½ dl mörk sirap
- 1 tsk salt
- 1 msk brödkryddor
- 1 paket färsk jäst á 50 g
- 1 dl russin
- 8 dl rågsikt
Dela degen i 12 bitar på ett mjölet bakbord. Låt bullarna jäsa på plåt med bakplåtspapper i ca 30 min. Grädda bullarna i mitten av ugnen i ca tio min.
Recept från recept.nu.
Detta ska provas!
SvaraRaderaKram Kajsa