Något som jag satsade på att göra mycket av när jag ändå var igång var mandelfrikadeller och tomatsås.
Jag gjorde ju cashewfrikadeller för ett tag sedan, men jag blev mer nöjd med dessa. Den här gången använde jag kokt, mosad kall potatis istället för ägg samt att jag smaksatte med lite malen kryddpeppar, blev mycket gott tycker jag. Sedan gjorde jag de större än förra gången, så att det blev lite mer som de frikadeller jag åt som liten.
Frikadellerna är värda att testa. Även tomatsåsen, som passar den till så mycket annat är just frikadeller, är värd att testa.
Mandelfrikadeller:
- 100 g mixad sötmandel
- 1½ dl riven mjölkfri ost
- 1½ dl (glutenfritt) ströbröd.
- 2 msk finhackad gul lök
- salt
- ca 1 tsk malen kryddpeppar. (kan uteslutas)
- 3 ekoägg
- 1 liter vatten.
- 2 msk grönsaksbuljongpulver
- mjölkfritt smör och olja
Koka upp vatten och buljongtärningar. Låt bollarna sjuda/småkoka i buljongen i ca 5 min. Ta upp bollarna med hålslev, låt rinna av och stek dem gyllene i smör eller olja i 2-3 min.
Tomatsås:
Hetta upp ½ dl olivolja i en kastrull och fräs 1 finhackad gul lök och 3 finhackade vitlöksklyftor i någon minut. Tillsätt ½ dl tomatpuré, 2 burkar hela tomater, 1 dl (matlagnings)vin, 1 tsk socker, 1 tsk salt samt lite svartpeppar. Låt såsen koka tills den tjocknat, ca 30 min. Tillsätt 2 tsk torkad oregano samt lite (fryst) basilika.
Stort tack för din kommentar fina Molly!
SvaraRaderaTusen ggr förlåt att jag inte hört av mig, skäms verkligen...hänt en hel del ganska jobbiga och tunga saker under sommaren.
Hoppas verkligen att du mår bra samt att vi kan höras och kanske rent av ses ngt framöver!
Bamsekram
var så lite så ;)
RaderaIngen fara, jag förstår, hoppas att allt är bra med allt nu? :)
Ja, jag mår bra, lite mycket att göra just nu bara. Ja, det hade varit roligt att ses! Vi får höras och så kanske vi kan bestämma något!? Ta hand om dig! STOR Kram
Bra recept. Tack så mycket!Hur manga mosad potatis bruk du för ersätta en ägg?
SvaraRaderaÅh, vad roligt att du skrev! :)
RaderaJag brukar ta 1-2 potatisar, beror lite på storleken. Testa dig fram, smeten ska vara fast :) Lycka till :)