15 augusti 2012

Marinerad, rökig tofu

För ett tag sedan fick en bortglömd flaska liquid smoke flytta ut ur kylskåpet, men först skulle lite av den få utgöra en del av en marinad med en lite rökig karaktär. 

Personligen har jag lite svårt för lukten som denna flytande rökarom har, den sticker liksom i näsan... Det räcker med ytterst lite rökarom för att man ska uppnå en rökighet (en flaska räcker med andra ord länge)

Marinaden är god, både med och utan rökaromen, så testa den om du känner för det. Låt gärna tofun få ligga i marinaden i några timmar för mycket smak.

Jag har även gjort marinaden utan rökarom och då med lite honung i, vilket ger lite sötsur karaktär istället för rökig.

Senast serverades tofun med ramennudlar wokade med morötter, mangold och paprika och mot slutet tillsattes sesamströssel (recept nedan) och furikake. Enkel och god snabbmat. 

För den som inte har tid att marinera sin tofu så har en del välsorterade mataffärer och hälsokostbutiker "Rökt tofu" och/eller "Marinerad tofu" i sina sortiment, annars kan man säkert be dem ta in.
Marinad (räcker till 2-3 port): Blanda ihop 4 msk tamarisoja, 2 msk äppelcidervinäger (jag tog Kung Markattas), 1 msk balsamvinäger (jag tog Saltå Kvarns), 1 msk tomatpuré, 2-3 finrivna vitlöksklyftor, (en uns liquid smoke) och ev. lite (vegansk) sambal oelek i en bunke. 

Lägg i 1 paket pressad, skivad, fast naturell tofu i marinaden så att alla bitarna täcks. Låt dra i 2-3 timmar i kylen (gärna längre). Vänd bitarna efter halva tiden. Stek tofun i olja i en stekpanna. Servera med t ex nudlar och wokade grönsaker.

Sesamströssel: Mixa ihop valfri mängd oskalade sesamfrön med lite flingsalt

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar