Båda varianterna är goda och värda att testa, dock smular den glutenfria varianten medan dem med gluten smular väldigt lite.
Vill du variera de i smaksättningen kan du tillsätta nystött kardemumma och/eller malen ingefära. Att byta ut en del av rabarbern mot färska jordgubbar i bitar är också en hit och värt att testa.
Säsong för svensk rabarber är maj-augusti.
I förgrunden syns Rabarberfrallor och i bakgrunden Rabarberscones (innehåller gluten)
- 2 dl siktat dinkelmjöl.
- ½ dl grahamsmjöl.
- en nypa salt.
- 1 msk kokossocker.
- 2 tsk bakpulver.
- 50 g (mjölkfritt) rumstempererat smör.
- 1 dl tunt skivad rabarber + 2 msk kokossocker.
Blanda de torra ingredienserna i en bunke. Tillsätt smöret och hacka samman till en smulig massa. Tillsätt mjölken och arbeta snabbt samman till en slät deg. Vänd ner rabarber- och sockerblandningen i smeten. Klicka upp smeten i muffinsformar (jag använde muffinsformar i silikon som jag satte i en muffinsplåt för extra stabilitet). Grädda sconesen i mitten av ugnen i ca 15 min.
Denna variant smular betydligt mer än den icke glutenfria varianten (receptet ovan), men är goda och värda att testa om du gillar smaken av rabarber.
Glutenfria, ca 10 scones
- 3 dl havremjöl av 100% rent havre.
- 2 dl hirsflingor
- en nypa salt
- 1-2 msk äkta vaniljsocker
- 2 tsk glutenfritt bakpulver
- 100 g (mjölkfritt) smör
- 2 ½ dl (mjölkfri) filmjölk/yoghurt
- ca 2 dl tunt skivad rabarber + 2 msk farinsocker
Blanda samman alla de torra ingredienserna i en bunke. Tillsätt smöret och hacka samman till en smulig massa. Tillsätt filmjölken och arbeta snabbt samman till en slät deg. Blanda rabarberbitarna med sockret och vänd ner i smeten. Klicka upp smeten i muffinsformar. Grädda sconesen i mitten av ugnen i ca 15 min.
Vaniljsmör:
- 50 g (mjölkfritt) smör
- 2 tsk äkta vaniljsocker
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar