19 december 2011

Kaffe-, Baileys- & Glöggtryfflar

Så mycket hemgjort julgodis blir det inte hemma hos oss i år, men hemgjorda tryfflar blir det i alla fall. 

Min favorit av dessa - nedan följande - tryfflar är den med kaffesmak. Ännu mer julig karaktär får du om du använder ett julkaffe. Glöggtryffeln kan få olika smaker genom att en väljer smaksatt glögg. Jag har testat med blåbärs-, saffrans- samt lingonglögg och alla blev goda.
Kaffetryffel- ca 25 tryfflar
  • 200 g  mörk choklad 70%, hackad
  • 100 g (1 dl) vispgrädde
  • 50 g (½ dl) starkt kaffe, kallt
  • 20 g flytande honung (1 msk)
  • kakaopulver, att rullar i
Lägg chokladen i en bunke. Koka upp grädde, honung och kaffe. Häll blandningen över chokladen under omrörning. Smeten ska bli slät och smidig. Ställ svalt till tryffelsmeten är fast. Rulla till tryfflar och vänd de i kakaopulver. Förvaras kallt.
Baileystryffel- ca 20 tryfflar
  • knappt ½ dl vispgrädde
  • 150 g mörk choklad 70%
  • 1 msk flytande honung
  • 20 g osaltat smör
  • 2 msk Baileys
Koka upp grädde och honung. Värm choklad och smör i micron, ca 1 minut, tills smöret smält. Häll grädden över chokladen och tillsätt Baileys. Rör tills smeten är blank och jämn. Låt svalna och stelna i rumstemperatur i ca 2 timmar. Forma runda kulor av smeten och rulla de ev. i kakao, kokos el. hackad choklad. Förvara tryffeln i kylen.
Glöggtryffel- ca 20 tryfflar
  • 3 msk vispgrädde
  • 150 g mörk choklad 70%
  • 1 msk flytande honung
  • 20 g osaltat smör
  • 2 msk glögg
  • ½ tsk kanel
Koka upp grädde, kanel och honung. Värm choklad och smör i micron, ca 1 minut, tills smöret smält. Häll grädden över chokladen och tillsätt glöggen. Rör tills smeten är blank och jämn. Låt svalna och stelna i rumstemperatur i ca 2 timmar. Forma runda kulor av smeten och rulla de ev. i kakao, kokos el. hackad choklad. Förvara tryffeln i kylen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar