20 december 2011

Groddar & Skott

 Att grodda är billigt, 1 dryg msk alfalfafrön blir till en stor burk med färdiga alfalfagroddar. Groddar innehåller både C-vitamin, B2, B12 och E-vitamin. Om man låter de färdiga groddarna stå framme i ljuset bildas även karoten (som omvandlas till vitamin A i kroppen).

Groddar klarar sig i kylen vid högst 8°C i upp till en vecka. Du hittar groddarna på grönsaksavdelningen i din matvarubutik.

Då man groddar:
  • ökar vitaminhalten högst väsentligt, speciellt då det gäller C-vitamin, men även karotenoider, vitamin E samt vissa B-viatminer ökar, speciellt folsyra. Vitamin B12 bildas i mycket små mängder.
  • fytinsyran bryts ned, vilket gör att vi lättare kan tillgodogöra oss de mineraler som finns i fröna.
  • proteinet förändras och blir mer lättsmält.
  • de gasbildande egenskaperna hos bönor minskar.
Linsgroddar- Har en relativt neutral smak som är lite sötaktig. Groddningen sker med både röda och gröna linser. De är mycket proteinrika, fulla av vitaminer och mineraler, samt enzymer.

Linsgroddar innehåller så mycket som 26% protein. De är goda i sallader, kan kokas och därför också användas i grytor, sallader, soppor, woker eller i andra asiatiska rätter.

Ärtskott- är smakrika med sockerärtans lätt söta och friska smak. Ärtskotten är de spröda, cirka 10 cm långa toppskotten från sockerärtan.

Ärtskott innehåller mycket kostfibrer som medverkar till att minska din kolesterolhalt och ditt blodtryck, därmed ser de till att hjärt- och kärlsystemet förblir sunt.

Skotten är vackra i sallader, på smörgåsar, till fisk, ägg, kyckling, i wokade rätter eller som garnityr. Används främst i kalla rätter. Hållbarhet upp till en vecka.

Solrosskott- Solrosskott är de första späda skotten från solrosfrön som senare utvecklas till solrosor. De är krispiga och milda i smaken. Man använder hela skotten, både blad och stjälk.

Oftast använder man solrosskotten råa, men de går även bra woka eller fräsa hastigt eller i soppor och grytor. Testa även att använda de i sallader eller på smörgås. Jättegott!

Alfalfagroddar- En milt smakande grodd som tillhör familjen ärtväxter. Den anses som ett av de mest fullvärdiga av alla födoämnen med sitt höga innehåll av vitaminer, mineraler och fullvärdiga proteiner. Den innehåller också alla essentiella aminosyror.

Den har en renande effekt som överträffar de flesta testade födoämnen. Andra tester har visat att alfalfa ökar vårt försvar mot sjukdomar och förhindrar utbrändhet. En undersökning visade att alfalfan innehåller åtta essensiella enzymer som är av stor betydelse för matsmältningen.

Passar utmärkt på smörgåsar, på hamburgare och i sallader.

Munggroddar/Böngroddar- Böngrodden är spröd med en mild smak. Den innehåller mycket av B-vitaminerna tiamin och riboflavin som är viktiga för att din hjärna ska fungera samt för dina naglar och hår ska växa. Den innehåller tre gånger så mycket C-vitamin som i ett äpple och det täcker 27 % av ditt dagliga behov av vitaminet.

Det är en grodd som lämpar sig bäst för att användas i matlagning. Dess rätta namn är egentligen mungböngrodd. Passar bra till asiatiska rätter (t ex vårrullar) och grytor.

Lökgroddar- Karakteristisk löksmak utan att vara så stark så den framkallar tårar. De innehåller ämnet klorofyll som fungerar antibakteriellt och därför kan de hjälpa dig att stoppa en antågande vinterförkylning. Inte nog med detta, de innehåller också 20% protein, kalcium, magnesium, fosfor och zink och vitaminerna A, B, C, E och K.

Lökgroddar passar bra som garnering till soppor, smörgåsar, hamburgare, tacos och fiskrätter.

Rödbetsgroddar- En dekorativt röd grodd som har en neutral, lite jordig smak med dragning åt rödbeta. Groddar används främst i sallader, i smörgåsar och som garnering, men de kan även blandas med andra groddar, skott och örtkryddor samt användas som smaksättare i mat som t ex risotto, pasta- och wokrätter

Rädisgroddar- Innehåller 29 gånger mer C-vitamin än mjölk och fyra gånger mer A-vitamin. 10 gånger mer kalcium än en potatis och mer C-vitamin än i ananas. Den är mest känd för att smakmässigt vara åt det starkare hållet. Används i sallader och på smörgås.

Källor: menyse.com, Munkagrodden, RecepthjälpenGrön gastronomi, Vegetariska kokboken och IForm nr 2/2010

Grodda själv
Det här behöver du:
  • ca 2 dl bönor eller linser
  • en 1-liters glasburk med vid öppning
  • en bit myggnät, silduk eller dubbel gasväv
  • en kraftig gummisnodd.
Rensa bort skadade och missfärgade bönor/linser.
  1. Skölj och blötlägg i 6 dl vatten 6–12 timmar. Häll av vattnet och skölj igen. Plocka bort de bönor/linser som inte svällt. Lägg sedan de bönor som svällt i burken och fäst nätet med gummisnodden över öppningen.
  2. Ställ burken lutande så att vattnet rinner ut, gärna i diskstället. Täck över – groddar utvecklas bäst i mörker.
  3. Skölj groddarna 2 ggr om dagen! Grodda 3–5 dagar.
  4. Låt groddarna stå ljust i ett par timmar när de är färdiga så blir de vackert gröna. Förvara groddarna i kylskåp. Ät inom en vecka. Skölj dem noga före användning och släng alltid groddar som inte luktar friskt.
Källa: "Lilla bönboken" från Risenta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar