4 december 2011

Grötgryner

Mannagryn- Mannagryn är små gryn som framställs av det inre av vetekornets kärna. Det passar bra till gröt, välling, efterrätter och puddingar. Man kan också strö kakformen med mannagryn. Mannagryn finns även som dinkel och hirs, istället för det med vete.

Rågflingor- Rågflingor är rågkorn som har ångats och pressats till flingor. Då rågflingor görs på hela korn finns grodden och skalet kvar, vilket gör att det kryllar av fibrer. Rågflingor är även rika på järn och andra mineraler

Quinoa- Är små frön som innehåller proteiner av hög kvalitet, och på köpet får man i sig massor av järn, kalium och  folsyra. Glutenfritt.

Grahamsgryn- Grahamsgryn består av vetekornets hela kärna, kli och grodd, vilket gör att de innehåller mycket kostfiber och nyttiga vitaminer. Grahamsgryn passar utmärkt till gröt och välling, och kan även användas till bakning. Grynen har fått sitt namn efter amerikanen Sylvester Graham, som redan i början av 1800-talet förespråkade fibrer.

Havregryn- Havre innehåller även betaglukaner, en fibersort som kan medverka till att bibehålla en sund kolesterolnivå i blodet. Havregryn, som görs av kärnan i havre, passar så väl stora som små, och är perfekt för dig som tränar eller lever ett aktivt liv. 

Om du inte tål gluten så finns det rent havre, som är glutenfritt, att köpa i mataffären

Grynen innehåller hälsosamt fett med massor av proteiner och fibrer samt B-vitaminer, järn, kalcium och mycket annat gott.

Havregryn tillsammans med mjölk är även ett bra alternativ då man behöver återhämtning efter träning.

Fiberhavregryn- Fiberberikade havregryn är vanliga havregryn som berikats med vetekli dvs delar av vetekornets skal. Vetekli ger dig extra mycket fibrer och hjälper dig att hålla magen i trim.

Hirs- Hirs är en bra källa till järn, niacin, folsyra och fibrer. Ett annat plus är att det är glutenfritt.

Hirsflingor- Innehåller järn, från 100 gram hirsflingor får du i dig nästan 30-40 % av ditt dagsbehov. Har inte så mycket smak i sig, vilket gör att det bör kryddas ordentligt för att det ska bli smak. Glutenfritt.

Risgryn- Den främsta kvaliten ligger i frånvaron av gluten, som framför allt gör att glutenintoleranta personer kan välja det om de vill äta gröt.

Grovt bovete- Från bovetet får man främst i sig B-vitaminer som niacin och folsyra men även järn och kostfibrer. Glutenfritt.

Bulgur- Goda att koka gröt på tillsammans med mjölk. Bulgur innehåller massor av proteiner och fibrer, samt E-vitamin, järn och niacin.

Dinkel- Har högt proteininnehåll samt att det innehåller kostfibrer. Är även rikt på järn, kalium och niacin.

Grynblandning- Består av råg, vete, havre och korn – Grynblandning är en perfekt kombination av alla våra svenska sädesslag. Blandningen ger dig såväl kolhydrater som protein och innehåller gott om fullkorn och kostfibrer som är bra för magen.

Sagogryn- framställs vandligen av potatisstärkelse. Grynen är hårda och halvgenomskinliga, och de används vanligen till fruktsoppor men passar även utmärkt att koka gröt på. Glutenfritt om de är gjorda av potatisstärkelse.
 
•Rågflingor = pressade kärnor av råg
•Havregryn = pressade kärnor av havre
•Kornflingor = pressade kärnor av korn
•Grynblandning = en mix av ovanstående
•Veteflingor = pressade kärnor av vete
Källor: Axa, Saltå Kvarn och IForm nr 17/2009.

Var hittar jag gryner? De flesta grynerna ska gå att få tag på i dina mataffärer. Amarant kan vara lite svårt att hitta, men kolla då i din hälsokostbutik.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar