Det här är en glutenfri müsli med smak av pepparkakskryddor, nötter och sötma från honung och dadlar. Kanske något att bjuda på till frukost/brunch i mellandagarna, eller varför inte göra en stor laddning och ge bort i julklapp!?
Köp en fin burk och lägg müslin i. Knyt ett fint tygband runt och skriv receptet på ett kort eller fint papper. God jul!
1 burk
- 2 dl quinoapuffar el. bovetepuffar
- 3 dl rent havregryn (Semper)
- 2 dl amaranthflingor
- 1 dl kokosflingor
- en nypa salt
- 1 påse á 15 g pepparkakskrydda (alt. 1 msk av vardera; mald ingefära, mald nejlika och mald kanel)
- 1 dl grovt hackade pekannötter
- 1 dl grovt hackade valnötter
- ¾ dl (svensk, mild) honung alt. agavesirap
- 1 dl vatten
- ½ dl rapsolja
- 1 dl grovt skurna, urkärnade dadlar
- Sätt ugnen på 175 grader (ca 150 grader varmluft).
- Blanda ihop quinoapuffar, rent havregryn, amaranthflingor kokosflingor, salt, pepparkakskrydda och nötter i en stor bunke.
- Smält honungen i en kastrull (alt. snabbt i en microsäker skål). Ta av från plattan och låt svalna något. Blanda honungen med olja och vatten.
- Häll honungsblandningen över gryn- och nötblandningen. Massera snabbt ihop allt med rena händer.
- Häll ut blandningen på en bakplåtspappersklädd plåt. Rosta müslin i mitten av ugnen i ca 25 min. Rör om då och då för jämn rostning samt för att förebygga att müslin bränns
- Ta ut müslin och låt den svalna. Blanda i dadlarna i den avsvalnade müslin. Lägg över i en burk med tätslutande lock.
Nu har jag hittat hit. Lika kul läsning som alltid.
SvaraRaderaKram på dig
Mm, vad gott och fräscht! Fint för lilla magen också :)
SvaraRaderaHa en jättefin dag, kram!