28 september 2014

Vegetarisk inspiriation (i pappersformat)

Mat- och baktidningar finns det gott om i affärernas tidningshyllor, men utbudet av tidningar som endast innehåller vegetariska recept har varit nästintill obefintligt, tills i början av detta år då vegomagasinet VEGO - med bloggaren och kokboksaktuella Mattias Kristiansson som chefredaktör - kom ut, den första 100% vegetariska tidningen i Sverige.

Sedan tidigare hade jag endast funnit den engelska tidningen Vegetarian living, där recepten till största del är lakto-ovo-vegetariska, men oftast finns det en ruta som talar om ifall de går att göra både ägg- och mjölkfria.
Båda tidningarna innehåller en massa goda recept, där VEGO enbart har veganska recept medan Vegetarian living har en blandning av vegan, lakto- samt lakto-ovo-vegetariskt. Utöver recept innehåller tidningarna reportage och annat vego-relaterat. Vegetarian living har bl.a. med restaurangtips, vilket alltid är användbart om en reser till England. 

För den som inte vill köpa Vegetarian living brukar en del av det senaste numrets innehåll, såsom recept, gå att läsa på deras hemsida. I det senaste numret fanns det t.ex. en artikel om hur "Made in Hackney" genom odling och matlagning skapar gemenskap för de boende i Hackney.  
Utöver tidningshyllornas utbud så har även livsmedelskedjorna ICA, Coop och Hemköp sina medlemstidningar, vilka är fyllda med recept och annat matnyttigt i form av reportage. Positivt är att dem alla har börjat satsa mer på att lyfta fram grön (läs; vegetarisk) matlagning.
September månads medlemstidningar är ett bra exempel på att det har börjat läggas mer fokus på vegetarisk matlagning hos kedjorna.

Coop satsar t.ex på "16 sidor för dig som vill äta mer grönt", där bloggaren Karoline Jönsson har skapat några av recepten. ICA har gjort ett reportage med personerna bakom bloggen "Farbror Grön", vilka dessutom delar med sig av 3 goda vegetariska recept. Hemköp har med vegetariska recept att fira skördefesten med, en intervju med Jonas Paulsson som driver kampanjen Köttfri Måndag samt en intervju med - samt recept av - den kokboksaktuella bloggaren Hanna Göransson

Det är roligt att se att det har blivit mer fokus på grön matlagning, för det för ju med sig så mycket mer såsom miljö- och klimattänk, men också till viss del hälsotänk eftersom det är bra att äta mer grönt. Även det faktum att endast 2 av 10 äter 500 gram frukt och grönsaker per dag, eller mer tyder på att fokuset på grön matlagning behövs.

Om en inte får tidningarna hem i brevlådan så brukar respektive livsmedelskedja ha sina medlemstidningar tillgängliga på nätet, åtminstone recepten. Det händer även att tidningarna finns tillgängliga ute i affärerna.  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar