23 juli 2013

Scones utan ugn

Stekpannescone - 1 scone, 4 bitar: Blanda 1 3/4 dl siktat dinkelmjöl, 1 tsk bakpulver och ev. ½ tsk smaksättning (t.ex. kanel, kardemumma, vaniljpulver) i en bunke/skål. 

Blanda i 1 msk raps-/eller kokosolja i mjölblandningen. Tillsätt ev. ½ msk kokossocker (eller annan sötning). Tillsätt ca 1 dl växtmjölk i omgångar till mjölblandningen och rör så att du får en mjuk och slät deg.

Forma degen till en boll och platta till den så att den blir en kaka, ca 1 cm tjock. Hetta upp en stekpanna (gärna gjutjärn) utan fett och lägg i degkakan i den heta pannan. Skär kakan i fyra (4) kvartar. Stek sconesen på medelvärme i några minuter på varje sida. Servera varma med valfria pålägg.
Glutenfri (Använd glutenfritt mjöl istället för dinkelsikt. Blanda ev. i en äggula eller chiaägg i degen och minska samtidigt mängden växtmjölk till 3/4 dl). Mjölkfri. Vegan.

Även om man inte har tillgång till en ugn så kan man göra nybakade scones till frukost, det enda som krävs är en stekpanna, ingredienser (såklart...) samt en spis eller kokplatta. Receptet ovan är ett tips, men våga testa med ditt favoritrecept på scones.

Vill du hellre baka bröd med jäst så kanske stekpannebröd kan vara något att testa!? För ytterligare tips är det bara att titta i receptregistret efter fler recept.

Idag är det ännu en solig dag och det tackar jag för. Den här sommaren har verkligen bjudit på bra väder tycker jag. Idag tänkte jag vara ute och njuta av omgivningarna, jag hoppas att ni också får en fin dag. Ta hand om er!  
Kram M.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar