En lite lyxigare gröt som är god att tillaga på sommaren då det är säsong för svenska jordgubbar. Hos mig blev den en favorit direkt.
Kvällen innan: Blanda ihop 1 dl krossat bovete, 2 msk krossat vete, 2 msk hela linfrön, 1½ dl russin och 2 msk råris och lägg allt i en sil. Häll kokhett vatten över blandningen och lägg därefter över blandningen i en kastrull. Koka upp 5 dl vatten och rör ner och 1 nypa salt i gröten. Låt gröten stå över natten.
På morgonen: Värm upp blandningen på svag värme i 30 min, utan att gröten kokar. Späd med vatten om gröten blir för tjock. Fördela gröten i två djupa tallrikar/skålar och toppa med jordgubbssåsen. Servera med växtmjölk.
Jordgubbssås: Mixa ihop ½ dl cider, 2½ dl jordgubbar och ½ msk agavesirap.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar