Bullarna går att göra glutenfria.
ca 30 st
- 1 paket jäst á 50 g
- 5 dl vatten
- 3 msk rapsolja
- 1 msk hel kummin
- 1 msk salt
- 2 dl hela linfrön
- 12-13 dl vetemjöl
1. Smula jästen i en bunke. Värm vatten till fingervarmt (37 grader). Häll lite av vattnet i bunken och rör tills jästen löst sig.
2. Tillsätt resten av vattnet, oljan, kummin, salt, linfrö och nästan allt mjöl, spara lite till utbakningen. Arbeta degen smidig för hand/i maskin tills degen släpper från bunkens kanter. (Glutenfri deg ska vara något lösare än degen gjord på vetemjöl). Låt degen jäsa övertäckt i ca 40 min.
3. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och knåda den smidig med resterande mjöl. Dela degen i ca 30 bitar som formas till runda bullar. Lägg bullarna på bakpappersklädda plåtar. Låt jäsa övertäckta i ca 20 min.
4. Pensla bullarna med vatten. Grädda mitt i ugnen i 250 grader (225 grader varmluft), ca 10 min. Låt bullarna svalna på galler.
Bullarna är goda med olika slags pålägg till frukost, lunch, mellis eller middag. Går bra att frysa.
Recept från ett receptblad från ICA
Perfekt! Jag som funderat vad jag ska baka för bröd senare idag eller imorgon :) Tror jag ska göra degen ikväll och låta den kalljäsa över natten (tycker det är så smidigt, gott blir det också!) och kanske byta ut en del av mjölet mot dinkel och slänga i lite kruskakli!
SvaraRaderaHa en fin torsdag! Kramar
hehe, tack för din åsikt. hade jag varit gjord av pengar hade jag köpt alla tre och i beige också ;) vi får se om jag kan välja nån eller om jag får shoppingångest o inte vågar köpa nån! :O
SvaraRaderaHa det fint, kram!