Bakelsen är lie pysslig att göra, men det är det värt, inte minst för att den verkligen blir bakad med kärlek :)
Kakan
- 1 ägg
- 1 dl socker
- 1½ dl vetemjöl
- 1 tsk bakpulver
- 1 tsk vaniljsocker
- 50 g Valio Laktosfri smör
- ½ dl Valio Laktosfri mjölkdryck
- 1 dl tinade hallon
- 2 äggulor
- 1½ msk socker
- 1 äggvita
- 2 dl Valio Laktosfri visgrädde, vispad
- 2 gelatinblad alt. 1 påse vegegel.
- 1-2 tsk socker
- Färdig marsipan utkavlad rosa (till prinsesstårta)
- 1 dl koncentrerad svartvinbärssaft
- 1½ st gelatinblad alt. vegegel.
- 1 dl Valio Laktosfri vispgrädde, vispad
(Har du riktigt bråttom kan du köpa färdiga bottnar)
Bäst är att göra denna i en liten, rund form (15 cm i diameter). Hittar du inte en liten form; Tag i så fall en vanlig sockerkaksform och dubbla receptet. Låt sedan svalna minst 2 timmar, gärna i kylskåp innan du skär till den.
Bäst är att göra denna i en liten, rund form (15 cm i diameter). Hittar du inte en liten form; Tag i så fall en vanlig sockerkaksform och dubbla receptet. Låt sedan svalna minst 2 timmar, gärna i kylskåp innan du skär till den.
Vispa samman ägg och socker. Blanda ihop mjöl, bakpulver och vaniljsocker. Smält smör och rör ihop med mjölken. Vispa samman alla ovanstående ingredienser och häll kakan i en smord, bröad form. Grädda i 175 grader i 30 min. Kontrollera med en sticka att den inte är klibbig. Tag ut, låt svalna i minst 2 timmar och skär ut ett stort hjärta med hjälp av en förritad pappersmall. Dela mitt i genomgående för att göra plats för moussen.
Moussen
Vispa äggulan med sockret i minst 5 min. Blanda i hallonen. Vispa upp äggvitan hårt. Blötlägg gelatin bladen och smält över vattenbad. Vänd ned i äggulorna, vänd sedan försiktigt ned den vispade grädden (Valio Laktosfri vispgrädde vispas bäst kylskåpskall) och till sist äggvitan. Låt stå i kylskåp i 10-15 min innan du brer ett tjockt lager i mittersta lagret på kakan.
Topping och garnityr
Topping och garnityr
Vispa grädden och sprid över ovansidan av tårtan. Ställ in kallt medan du gör vinbärsgelén.
Vinbärsgelén. Värm saften nästan till kokpunkten. Smält gelatinbladen efter anvisningarna på förpackningen och blanda i svartvinbärssaften. Låt svalna så pass att den går att hantera utan att den rinner. Bred den med lätt hand över grädden, så att det bildas en fin yta.
Med hjälp av ett papper, måtta ut två sidor (se receptbild) och skär sedan ut marsipanen. Dekorera med bär och pudra över florsocker. Gör en ros av marsipanen och ställ i mitten av bakelsen.
Vinbärsgelén. Värm saften nästan till kokpunkten. Smält gelatinbladen efter anvisningarna på förpackningen och blanda i svartvinbärssaften. Låt svalna så pass att den går att hantera utan att den rinner. Bred den med lätt hand över grädden, så att det bildas en fin yta.
Med hjälp av ett papper, måtta ut två sidor (se receptbild) och skär sedan ut marsipanen. Dekorera med bär och pudra över florsocker. Gör en ros av marsipanen och ställ i mitten av bakelsen.
Denna stora bakelse är för två personer, att kärleksfullt njuta med varsin sked på samma tallrik. Baka gärna kakan dagen innan.
Recept framtaget av Alexandra Zazzi (jag har dock lagt till vegegel som ett alternativ till gelatinet)
Foto av Annika Broman.
Recept framtaget av Alexandra Zazzi (jag har dock lagt till vegegel som ett alternativ till gelatinet)
Foto av Annika Broman.
Recept från Det laktosfria köket
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar