4 januari 2012

Vegetarisk bönchili

Vegetarisk bönchili tillhör ett av dem första recepten som jag började med då jag skulle börja laga vegetariska rätter, när jag hade förätit mig på färdigprodukter. 

Såhär flera år senare är receptet fortfarande ett recept som används, oftast när jag har kokat bönor, då gör jag en stor laddning av chilin och sedan fryser jag in i portionslådor för framtida måltider, bara att ta fram en låda, värma och servera med t ex kokt bulgur.

Chilin består av många goda smaker och ingredienser. En perfekt och värmade rätt på vintern då hetta från sambal oelek hjälper till att värma.

Till 3-4 port. behövs det:
  • 6 dl soja- el. quornfärs
  • ½ gul lök
  • 1 msk solrosolja
  • 1 burk krossade tomater
  • 3 msk tomatpuré
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • ½ paprika i strimlor
  • 1-2 pressade vitlöksklyftor
  • 2 tsk chilipulver
  • 2 tsk paprikapulver
  • 1 tsk spiskummin
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk peppar
  • 1 burk (el. 3 dl kokta) stora vita bönor
  • 1 burk (el. 3 dl kokta) kikärter
  • 1 burk (el. 3 dl kokta) kidneybönor
Till servering: Vad man önskar; t.ex. bulgur, ris, tacoschips eller quinoa. Tacossås, avokado, majs, sallad, tomat, gurka, gräddfil etc.

Tillaga sojafärsen enligt förpackningen (om du använder quornfärs är den färdig att användas). Fräs löken i solrosoljan tills den är genomskinlig. 

Tillsätt krossade tomater, tomatpuré, buljongtärning, paprika, vitlök, chilipulver, paprikapulver, spiskummin, salt, peppar och färs. Låt koka ihop 5-10 min. Precis före servering; tillsätt bönorna och låt dem precis bli genomvarma.

3 kommentarer:

  1. Får mycket inspiration via nätet & sen ploppar lite egna idéer upp med :)
    Du får säga till om du skaffar fb :)
    Ha en fin dag! Kram

    SvaraRadera
  2. Alla vegetarianer som äter quorn och soyafärs, ni är medvetna om att det oftast är ägg i dessa produkter? Vissa produkter har till och med burhönsägg i dom, t.ex hälsans kök. Jag vart chockad när jag hörde detta och har slutat helt samt kontaktat företagen för att låta de höra min syn på det. Det är ju många vegetarianer som är det just för att slippa bidra till djurplågeri, där burhönsuppfödning är bland den värsta sorten.

    SvaraRadera
    Svar
    1. jag är väl medveten om detta och jag köper för det mesta torkad sojafärs (dvs. utan ägg) eller fryst utan äggvita, men tack för att du uppmärksammade om detta :)

      Radera