Rågflingor - Rågflingor är rågkorn som har ångats och pressats till flingor. Då rågflingor görs på hela korn finns grodden och skalet kvar, vilket gör att det kryllar av fibrer. Rågflingor är även rika på järn och andra mineraler.
Quinoa - Är små frön som innehåller proteiner av hög kvalitet. De är rika på järn, kalium och folsyra. Glutenfritt.
Grahamsgryn - Grahamsgryn består av vetekornets hela kärna, kli och grodd, vilket gör att de innehåller mycket kostfiber och nyttiga vitaminer. Grahamsgryn passar utmärkt till gröt och välling, och kan även användas till bakning.
Havregryn - Havre innehåller betaglukaner, en fibersort som kan medverka till att bibehålla en sund kolesterolnivå i blodet. Havregryn görs av kärnan i havre och passar såväl stora som små, och är perfekt för dig som tränar eller lever ett aktivt liv. I mataffären finns det även rent havre, som är glutenfritt, att köpa.
Havregryn innehåller hälsosamt fett med massor av proteiner och fibrer samt B-vitaminer, järn och kalcium.
Havregryn tillsammans med mjölk är även ett bra alternativ då man behöver återhämtning efter träning.
Fiberhavregryn - Fiberberikade havregryn är vanliga havregryn som berikats med vetekli dvs delar av vetekornets skal. Vetekli ger dig extra mycket fibrer och hjälper dig att hålla magen i trim. Det finns även fiberhavregryn som berikats med havrekli, vilket är mildare för magen än vetekli.
Hirs - Hirs är en bra källa till järn, niacin, folsyra och fibrer. Ett annat plus är att det är glutenfritt.
Hirsflingor - Innehåller järn - från 100 gram hirsflingor får du i dig nästan 30-40 % av ditt dagsbehov. Flingorna har inte så mycket smak i sig, vilket gör att det bör kryddas ordentligt för att det ska bli smak. Glutenfritt.
Risgryn - Den främsta kvalitén ligger i frånvaron av gluten, som framför allt gör att glutenintoleranta personer kan välja det om de vill äta gröt.
Grovt bovete - Från bovetet får man främst i sig B-vitaminer som niacin och folsyra, men även järn och kostfibrer. Glutenfritt.
Bulgur - Tillverkas av hela vetekorn och innehåller massor av proteiner och fibrer, samt E-vitamin, järn och niacin. Bulgur är gott att koka gröt på tillsammans med mjölk.
Dinkel - Har högt proteininnehåll samt att det innehåller kostfibrer. Är även rikt på järn, kalium och niacin.
Grynblandning - Består av råg, vete, havre och korn; en kombination av alla våra svenska sädesslag. Blandningen ger dig såväl kolhydrater som protein och innehåller gott om fullkorn och kostfibrer som är bra för magen.
Sagogryn - framställs vanligen av potatisstärkelse. Grynen är hårda och halvgenomskinliga. Grynen används vanligen till fruktsoppor, men passar även utmärkt att koka gröt på. Glutenfritt om de är gjorda av potatisstärkelse.
- Rågflingor = pressade kärnor av råg
- Havregryn = pressade kärnor av havre
- Kornflingor = pressade kärnor av korn
- Grynblandning = en mix av råg, vete, havre och korn
- Veteflingor = pressade kärnor av vete
Var hittar jag gryner? De flesta grynerna ska gå att få tag på i dina mataffärer.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar