20 september 2014

Grönkålschips

Dinosaur Kale Chips: Sätt ugnen på 175 grader (ca 150 grader varmluft). Ta 1 knippe svartkål och repa bort bladen från stammen. Dela bladen i munsbitar. Lägg bitarna i en sil och skölj dem ordentligt. Låt rinna av och lägg därefter kålbitarna i en ren kökshandduk och krama ur vattnet ur kålen.

Lägg kålbitarna i en stor skål. Ringla över 2-3 msk olivolja och massera - med hjälp av händerna - in oljan i kålen. Fördela kålbitarna på två bakplåtspappersklädda plåtar. Strö över lite flingsalt eller t.ex. grillkrydda över kålen och blanda om lite.

Sätt in en plåt i taget i ugnen (båda om du har varmluft) och grädda kålen i 10-15 min så att kanterna får lite färg, men inte blir brända. Ta ut och avnjut de som snacks eller som tillbehör till maten.
Glutenfritt. Mjölkfritt. Sojafritt. Vegan.

Förvaring: I burk, eller liknande, utan lock. Klarar sig ca 3 dagar.
Variation: Använd grönkål istället för palm-/svartkålen. Ta de(n) krydda/kryddor du gillar bäst t.ex. lökpulver, paprikapulver, curry etc.

Kärt barn har många namn. Igår hade ekobutiken i stan fått in palmkål eller svartkål som fler kanske känner den som. På engelska har den dessutom det roliga namnet "dinosaur kale".

Jag köpte med mig en knippe och av den blev det "chips" med smak av både (vegan)parmesan (valnötter mixat med salt och näringsjäst), grillkrydda samt naturella.

Antingen äts chipsen som dem är, eller så kan dem serveras till en huvudrätt. Jag använde t.ex. en del av chipsen till att toppa en gryta med, vilket var lyckat då dem både bidrog med krispighet samt smak (parmesan).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar


Det som göms i snö...

Hejsan, om någon fortfarande tittar in här!? Det var ett tag sedan. Livet kom emellan eller vad en nu säger. Lagar mat gör jag fortfarand...