2012-08-20

Paj med päron & ädelost

En god paj med kombinationen päron och en god mögel-/ädelost. Pajen är även god att äta dagen efter, då har den satt sig lite och smakerna har hunnit utvecklas.

Pajen är god med de flesta sorters ädelost, så ta den som är din favorit. Om du har svårt för starka ädelostar kan du ta en vit sort, den lär vara mildast.

Veganen kan ersätta äggen med t ex mixade majskorn. Ädelosten kan ersättas med vegansk färskost med ädelostsmak.
1 paj, 6-8 bitar
 • 125 g (veganskt/mjölkfritt) smör
 • 4 dl vetemjöl
 • ev. en äggula
 • 2 msk (vegetabilisk) mjölk
Fyllning:
Hacka ihop smör och mjöl till en grynig massa. Tillsätt ev. äggulan och därefter mjölken. Arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i en pajform, ca 24 cm i diameter. Låt degen vila i kylen i 30 min. Sätt ugnen på 200 grader (175 grader varmluft). 

Vispa ihop ägg, grädde, mjölk, salt och peppar. Förgrädda pajskalet i övre delen av ugnen 10 min. Skala, kärna ur och klyfta päronen. Fördela ädelost och päron i pajskalet. Häll över äggstanningen. Grädda i mitten av ugnen i ca 40 min.
Recept från Arla

1 kommentar:

 1. Men gud vad smart att byta ut ägg mot mixade majskorn! Det tipset ska jag ta med mig om jag ska laga något veganskt :) funkar det till typ biffar också? Som bindemedel liksom? Många säger att det är svårt att få veg-biffar att hålla ihop, jag använder nog alltid ägg i så mina håller ihop fint.

  Hoppas allt är bra med dig! Jag känner mig så exalterad över att börja plugga på tisdag så jag vet inte vart jag ska ta vägen riktigt :)

  Kram på dig och hoppas att du får en fin helg!

  SvaraRadera

Kul att du vill lämna en kommentar :)
Inläggen granskas innan de publiceras.
(Spam och reklam publiceras inte)