Nedan följer några tips på gryner som kan användas som variation till potatis, ris eller pasta. Under "Grötgryner" [länk] återfinns även några av nedan nämnda grynsorter.
Krossat bovete - Glutenfritt. Krossat bovete är tillverkat av hel, skalad bovete. Passar bra till vegetariska biffar, gröt och bröd. Se "helt bovete".
Bovete är gott till gröt, vegetariska biffar och patéer. Det kan även ätas kokt, så som ris.
Hirs används på samma sätt som ris, men är också gott att använda till gröt, vegetariska biffar, i soppor och gratänger.
Quinoans frön används framför allt som ett spannmål, eller istället för ris, pasta eller potatis. Tillagningstiden är ca 15 min.
Amaranth - Glutenfritt. Amaranth är ett frö som kan användas på samma sätt som quinoa.
Många känner nog till korngryn som en ingrediens i pölsa och isterband, men korngryn kan även användas i matlagning som ett alternativ till ris, pasta eller potatis. Det passar bra att använda det i lite matigare sallader, soppor och grytor. Det har en tillagningstid på ca 30 min.
Kamutvete - Kamut kallas för urvete och kommer ursprungligen från Egypten. Kamut är större och innehåller mer protein, vitaminer och mineraler än vanligt vete. Kamut är ett gammalt egyptiskt ord för vete - "Soul of the Earth".
Gott i sallader, som alternativ till pasta, ris eller potatis samt i vegetariska biffar. Tillagningstiden är ca 10 min.
Matvete - Matvete är vete där en liten del av det yttre skalet har tagits bort medan den nyttiga grodden finns kvar. Matvete är en bra källa till flera mineraler som järn, zink, fosfor, kalcium, magnesium och kalium. Av vitaminerna är det framför allt B-vitaminer som det finns rikligt av.
Matvete passar utmärkt till köttfärs eller i kall sallader. Har en tillagningstid på ca 15 min.
Helt dinkel - Helt dinkel är en sorts vete som är rikt på fibrer, mineraler och vitaminer. Kokt helt dinkel är gott i sallader eller som alternativ till ris, potatis eller pasta.
Helt dinkel ska sköljas och blötläggas innan tillagning, därefter ska de kokas 60-90 min.
Bulgur - Liksom couscous består bulgur av durumvete. Det liknar couscous men är grövre och har en högre halt av protein, mineraler, vitaminer och fibrer, detta tack vare att alla delar av vetekornet tas med. Har en tillagningstid på ca 10 min.
Canihua - Glutenfritt. Canihua är en ört som kommer från Peru. De innehåller mycket protein, runt 15–19 %, de fleromättade fettsyrorna Omega-3, 6 och 9 samt är rikt på mineralerna kalcium, fosfor och järn.
Är goda att ha i sallader eller som tillbehör istället för t ex ris eller pasta. Tillagningstiden är ca 20 min.
Källor: Nyfikenvital.org, Saltå Kvarn, Frebaco, Aftonbladet och recept.se.
Bildkällor: Klicka på "bildkälla" under respektive bild
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar