2014-10-14

Enkel böngryta

Böngrytor av det här slaget är tacksamma i och med att det går att göra mycket på en gång och sedan frysa in i portioner för framtida luncher eller middagar.

I den här grytan är det balsamvinägern som är pricken över i:et genom att ge grytan en mustig karaktär. Chilin bidrar med en värmande känsla i kroppen då grytan intas, och det är ju alltid gott nu på hösten :) Grytan är dessutom godare dagen efter då smakerna har hunnit sätta sig samt utvecklas.

Enkel böngryta: Hetta upp olja i en stor kastrull/gryta. Fräs - under omrörning - 1 hacka gul lök, 2 finhackade vitlöksklyftor och lite malen spiskummin i oljan i några minuter så att löken blir mjuk, men inte får färg. Tillsätt 1 tetra krossade tomater, 1-1½ msk balsamvinäger och 2 msk tomatpuré. Smaka av med peppar.

Blanda i 4 dl kokta kikärter, 4 dl kokta kidneybönor, lite sambal oelek el. chiliflakes och 1 påse á 70 g färsk bladspenat. Låt grytan småkoka i ca 15 min. Servera med valfritt matgryn, t.ex. kokt helt hirs.
Glutenfritt. Mjölkfritt. Sojafritt. Vegan.
Pris/Portion*:  Ca 9 kr.
*baserat på ekologiska råvaror.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kul att du vill lämna en kommentar :)
Inläggen granskas innan de publiceras.
(Spam och reklam publiceras inte)