1 december 2013

Aprikosfrallor

Det här är ett lättbakat bröd som tar en stund att baka - om en ser till jästiden - men då det jäser kan en ju hitta på något annat.

Att skålla brödet gör att det blir saftigt, aromatiskt, elastiskt samt att det inte smular lika mycket - något som bröd bakat med grahamsmjöl kan göra.

Att blötlägga aprikoserna bidrar till att de inte blir hårda utan istället får de en mjuk, saftig karaktär i brödet.

ca 8 frallor
Skållning
1½ dl grahamsmjöl
1½ vatten (70 grader)

Till bakning
25 g färsk jäst
1½ dl vatten (35 grader)
1/4 dl rapsolja
1 tsk salt
100 g torkade, osvavlade aprikoser i små bitar (blötlagda i ca 30 min)
½ dl pumpafrön
2½ dl grahamsmjöl
2 dl siktat dinkelmjöl

Skållning: Häll grahamsmjöl i en bunke, slå över det 70-gradiga vattnet. Blanda och låt stå tills det är 35 grader.

Bakning: Tillsätt de övriga ingredienserna, till bunken, och arbeta till en smidig deg. Låt degen jäsa under bakduk i 1 timma. Ta upp degen på mjölat bord, bearbeta degen lätt, forma en rulle och dela den i åtta (8) bitar. Rulla bullar av dem.

Lägg bullarna på en bakpappersklädd plåt. Pensla bröden med vatten och strö över pumpakärnor, platta till dem med handen. Låt bröden jäsa under handduk i 30 min.
Grädda bröden i 200 grader i 12-15 min.
Kan frysas in. Mjölkfritt. Sojafritt. Vegan. Äggfritt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar