21 mars 2013

Black Bean Burgers

Vissa perioder, när jag har tid över, försöker jag att passa på att bland annat göra olika biffar/burgare som jag kan frysa in och ta fram som "färdigprodukter" de dagar då det behövs mat snabbt på bordet eller när det behövs en lunchlåda och det inte finns några rester från dagen innan.

Senaste tillskottet blev kryddiga burgare med svarta bönor som bas. Dessa vändes i polenta, vilket gav en krispig yta då de stektes. De är goda att servera som vegetariskt alternativ på sommarens grillparty, kanske tillsammans med grova hamburgerbröd och/eller majsfrallor samt goda röror.

Fler tips på burgare/biffar har jag sammanställt HÄR och det finns ytterligare några HÄR.

5 burgare
  • 2 tetror svarta bönor, sköljda och avrunna
  • 1 dl (rent) havregryn
  • 3 msk salta jordnötter
  • 1 rödlök
  • efter tycke och smak; sambal oelek
  • 1 nypa flingsalt
  • ½ tsk mald koriander
  • ½ tsk mald spiskummin
  • ca 1 msk pressad lime
  • 1 msk + olivolja till stekning
  • ½ dl polentagryn
  • 1 tsk rökt paprikapulver
Mixa havregryn och jordnötter i en matberedare tills det är grovhackat. Skala och finhacka rödlöken. Lägg lök och sambal oelek i matberedaren och tillsätt bönor, salt, mald koriander, spiskummin, limejuice och 1 msk olivolja. Mixa ihop till en smet. 

Blanda ihop polentan och paprikapulvret på en tallrik. Forma smeten till 5 biffar och vänd dem i polentan på tallriken. Låt burgarna vila i kylen ca 1 timme.

Ta ut burgarna ur kylen. Hetta upp olja i en stekpanna. Stek burgarna på medelvärme i omgångar, ca 3 min/sida.

Grillsäsong? Gör burgarna som beskrivningen i receptet, men pensla burgarna med olja och grilla de på grillen istället för att steka dem!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar