9 november 2013

Kanske något för far?

I morgon är det fars dag och kanske vill man då överraska sin far (eller fadern till ens barn eller varför inte bara pojkvännen) med nybakat bröd?

Just de här frallorna kanske kan bli svåra att göra eftersom det specifikt kräver att man har rotselleri hemma, men klicka på etiketten "Kalljäst" [länk], eller titta i receptregistret, så kanske du finner någon inspiration där.

Brödet kräver ingen bearbetning i maskin, jäser över natten samt att det är svårt att ta död på jästen. Smakmässigt är frallorna milda, det smakar inte rotselleri, så de flesta pålägg är gott på. Jag serverade solig hummus (recept nedan) till, vilket blev jättegott.

Önskar er en fortsatt fin helg. Ta hand om er! Kram M.

8 frallor: Skala och grovriv 150 g rotselleri och blanda den sedan med 500 g (ca 8 dl) vetemjöl special, ½ dl havrekli och 3½ dl kallt vatten i en stor bunke. Låt stå i 20 min. Lös under tiden upp 25 g (=½ paket) färsk jäst i 2 tsk kallt vatten i t.ex. en kopp.

När 20 min. har gått: Blanda i den lösta jästen, 2 tsk agavesirap och 1 msk salt i mjölblandningen. Plasta in bunken och ställ den i kylskåpet över natten.

På morgonen: Sätt ugnen på 250 grader. Stjälp upp degen på mjölat bakbord. Dela degen i åtta (8) bitar och forma till lätt avlånga frallor.

Lägg frallorna på bakplåtspappersklädd plåt, snitta på ovansidan och grädda direkt i ca 15 min, tills bullarna har fått fin färg. Ta ut och låt frallorna svalna på galler utan bakduk.
Mjölkfritt. Nattjäst. Soppbröd. Vegan. Äggfritt.   
Inspiration från Allers nr. 45, 2013.

Solig hummus: Koka 2 skivade och skalade morötter mjuka i lättsaltat vatten. Låt rinna av i durkslag. Mixa morötterna med 3 vitlöksklyftor, 1 tetra sköljda och avrunna kikärter, 1 msk tahini, 5 msk olivolja och saft från en citron. Smaka av med salt och peppar.
Glutenfritt. Mjölkfritt. Vegan.
Förvara i kylen i burk med tätslutande lock. Klarar sig ca 3 dagar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar


Det som göms i snö...

Hejsan, om någon fortfarande tittar in här!? Det var ett tag sedan. Livet kom emellan eller vad en nu säger. Lagar mat gör jag fortfarand...