30 mars 2013

Kaninen som blev något annat

Övning ger färdighet heter det ju... Jag hittade en tutorial med hur man gör ett kaninbröd och eftersom det är påskafton idag kände jag att jag ville göra en och det gick ganska bra, ända tills kaninen hade jäst och helt plötsligt fått öron som mer liknade en katt... Men, men den smakade gott i alla fall, eller ja, kaninen ska intas till påsklunchen, men frallor blev det till frukost tillsammans med en variant på bulgurgröt.

Jag använde en deg som innehåller kikärtor. Jag tog slut på slattar jag hade i diverse mjölpåsar så tveka inte att blanda med de mjöler du föredrar bäst, men tänk på att det måste vara något lite ljusare mjöl i så att det inte blir så kompakt.

Önskar er alla en fin påskafton. Ta hand om er!

ca 15 frallor (eller 9 frallor och en kanin):
Mixa 4 dl kokta kikärter med 2 dl av vattnet med hjälp av en stavmixer tills det blir en tunn vätska. Tillsätt 2½ dl vatten. Värm degvätskan i en kastrull till ca 35 grader. 

Smula 1 paket á 50 g färsk jäst i en stor bunke och häll degvätskan över eller blanda ihop enligt anvisning på förpackningen. Tillsätt 2 tsk salt, ½ dl rapsolja, 1 msk ljus sirap, ca 5 dl grahamsmjöl och 4 dl siktat dinkelmjöl. Arbeta in ytterligare ca 3 dl siktat dinkelmjöl efter hand. Arbeta degen med hjälp av elvisp med degkrokar tills den släpper från bunkens kanter. Låt degen jäsa övertäckt i bunken 30 min.

Sätt ugnen på 225 grader. Häll ut degen på mjölad arbetsbänk och knåda den lätt. Dela degen i 15 bitar och rulla till bullar. Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper. Jäs övertäckt i ca 30 min. Grädda i ca 15 min mitt i ugnen.

1 kommentar:


Det som göms i snö...

Hejsan, om någon fortfarande tittar in här!? Det var ett tag sedan. Livet kom emellan eller vad en nu säger. Lagar mat gör jag fortfarand...