2012-12-18

Rotfruktslasagne

Rotfrukter är så otroligt gott, både i varma och kalla rätter. Den här hösten har det blivit extra mycket rotfrukter här hemma och det är framför allt rotsellerin som har fått ta mer plats än tidigare.

Senast rotsellerin fick delta var i denna goda lasagne som har tillagats fler gånger än en, då jag gillar den här typen av smaker; mustig, kryddig och het om man inte är försiktig med chipotlepastan.

En utmärkt lunchlåderätt är det också. Gör en stor långpanna (dubbla eller tredubbla receptet i så fall) och frys in i portionsbitar.
4 port: Sätt ugnen på 200 grader. Skala och hacka 1 stor gul lök och 2-3 vitlöksklyftor. Skala 3 morötter, 1 palsternacka och ½ liten rotselleri och riv de därefter grovt på ett rivjärn. Fräs lök och rotsaker i olja i en stekpanna i ca 5 min. 

Tillsätt 1 tetra passerade tomater, 2 msk tomatpuré, ½ msk lantbuljongpulver, ½ dl vitt vin/vatten, 1 tsk torkad oregano, 1 tsk malen kanel, 1 tsk kakaopulver, 1 tsk chilipeppar, 2 tsk malen spiskummin, ca ½ tsk chipotplepasta, en nypa salt och lite svartpeppar. Låt koka ca 5 min. 

Smörj en ugnssäker form. Varva rotfruktssås, 9 torkade lasagneplattor, ca 1½ ask naturell (mjölkfri) färskost (el. 500 g naturell keso). Avsluta med lite (mjölkfri) ost överst. Grädda mitt i ugnen i ca 35 min.

4 kommentarer:

  1. Svar
    1. det är gott ;) värt att testa :)
      önskar dig en god jul! kram

      Radera
  2. Måste tipsa om panerad rotselleri, otroligt gott! Skär rotsellerin i 1 cm tjocka skivor och koka dem ganska mjuka, vänd i ägg och ströbröd/mannagryn blandat med salt och stek i smör :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. vilket bra tips, det ska jag testa :) jag har sett något liknande fast med griljerad kålrot (vegetarisk julskinka?!)

      önskar dig en god jul! kram

      Radera

Kul att du vill lämna en kommentar :)
Inläggen granskas innan de publiceras.
(Spam och reklam publiceras inte)