2011-12-27

Chokladpudding

Hmmm... Jag funderar på vad jag ska bjuda på för efterrätt på nyårsafton samt vad jag ska bjuda på när det ska bli kalas om ett tag. Några förslag?!?

Det som är lite synd med vinterhalvåret är att det inte finns färska bär att garnera en tårta med, såvida man inte köper importerade bär, men dem brukar inte smaka så mycket. 

Just nu lutar det åt choklad på nyår och "Märtatårta" (eller heter den Pinocchiotårta?!) till kalaset. Choklad brukar gå hem hos de flesta och "Märtatårta" är fräsch och god.
Något med choklad som är gott att göra en vanlig vardag, som mellanmål eller efter en middag, är hemmagjord chokladpudding. Enkel att svänga ihop, kräver dock några timmar i kylen, men sedan är det bara att avnjuta den!

Receptet nedan fann jag i "Sött sweet dulce : desserter från när och fjärran" av Anna och Fanny Bergenström, en för övrigt underbar bok med både godis för ögonen, själen och gommen.

 4 port
  • 6 dl gammaldags mjölk
  • 3/4 dl maizena majsstärkelse
  • 4 msk socker
  • ½ dl kakao
  • 1 ägg
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 50 g mörk choklad, hackad
Vispa ihop allt utom den mörka chokladen i en kastrull. Sjud allt försiktig, det ska inte bubbelkoka, tills krämen blivit ganska tjock. Rör om ordentligt med t ex en träslev. Ta av kastrullen från plattan och rör ner den mörka chokladen. Rör så att chokladen smälter. 

Sila krämen genom en gles sil och häll upp den i små portionsskålar eller glas. Låt svalna något och täck därefter med plastfolie så att det inte blir en hinna på ytan. Ställ puddingen att stelna i kylskåpet i ca 3 timmar. Servera puddingen med vispgrädde.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kul att du vill lämna en kommentar :)
Inläggen granskas innan de publiceras.
(Spam och reklam publiceras inte)