28 augusti 2014

Studentmat: Kikärtscurry

Att måltiderna kostar lite samt är näringsrika är viktigt för många, inte minst för studenter som oftast rör sig med en liten budget, och dessutom ska dem vara alerta för att orka plugga och ta in en massa fakta. 

En annan faktor som många värdesätter högt är att maten går snabbt att tillaga. I ICA:s senaste medlemstidning, Buffé, hade de med 10 recept som var snabba att tillaga samt innehöll få ingredienser. 

Fem av recepten var lakto- eller lakto-ovo-vegetariska - dvs. innehöll mjölk (läs; ost) och/eller ägg, men positivt är att 9 av recepten faktiskt enkelt går att veganisera.

En av rätterna var en kikärtscurry som var tänkt att serveras med stekt halloumi, men som jag istället serverade med hackade salta och rostade mandlar. Stekt rökt tofu kan även ersätta halloumin för den som känner för det.

En riktigt god gryta där de passerade tomaterna ger en krämig känsla och garam masala bidrar med en otroligt god smak.

Fräs 1 finhackad gul lök, 2 finhackade vitlöksklyftor, 1 tsk malen spiskummin och 2 tsk malen garam masala i olja i en gryta. Tillsätt 1 tetra sköljda och avrunna kikärter, 1 tetra á 500 g passerade tomater och ½ tsk grönsaksbuljongpulver. Koka upp och låt koka i 10 minuter. Tillsätt 1 påse färsk bladspenat. Smaka av med salt och peppar. Strö över hackad färsk mynta. Servera med t.ex. kokt ris.

Glutenfritt (Kolla buljongen. Servera med ris). Kan frysas in. Mjölkfritt. Sojafritt.Vegan.
Ca 10 kr/portion. För billigare portioner: Koka egna kikärter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar