29 april 2012

"Wake me up (before you go-go)"

Åh, idag skiner solen och det är så härligt! Morgonen startade med müslibak av två sorters müsli. 

En av dessa müslis ingick i dagens frukost, en frukost som blev en favorit redan första gången jag testade den. Det är väldigt enkelt att svänga ihop och har en god smakkombo med torkade fikon, nyponskalmjöl, päron, äpple och syrlig fil.

Ett annat plus är att det är mycket crunch i müslin, vilket i alla fall gillas av mig. 

Nu väntar en härlig dag med en stund i solen, inläsning på endokrina sjukdomar, psykiska sjukdomar och diabetes. Nu önskar jag er en underbar dag! Ta hand om er! Kram!

"Wake me up (before you go-go)" -2 port
  • (mjölkfri) fil el yoghurt
  • ½ päron, i bitar
  • 1 äpple, i skivor
  • "Jacobs morgonmüsli" (se recept nedan)
"Jacobs morgonmüsli"
  • 3 dl (glutenfritt) havregryn
  • 3 dl boveteflingor
  • 1 msk hela linfrön
  • 1 dl pumpakärnor
  • 1 dl skalade sesamfrön
  • 1 dl nyponskalsmjöl
  • 2 krm salt
  • 2 msk honung alt. agavesirap
  • ½ dl rapsolja
  • 1½ dl vatten
  • 1 dl russin/hackade torkade fikon/ el. aprikoser
  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Blanda allt utom honung, olja, vatten och torkad frukt i en skål och rör om ordentligt.
  3. Blanda sedan samman honung, olja och vatten och häll det över grynblandningen.
  4. Häll blandningen på en långpanna och rosta mitt i ugnen i 25–30 min.
  5. Rör om då och då för att undvika att det bränns eller att det blir ojämn färg.
  6. När müslin har svalnat, blanda i den torkade frukten.
Tips! Förvara torrt i burk med lock, hållbarhet 3–4 veckor. 

Recept ur "Jacobs hälsokök; Mat på en kvart med familjemetoden", Jacob Wismar, Fitnessförlaget

Rubrikreferens: Wham! - Wake me up before you go-go

23 april 2012

Currygryta m. linser & grönt

Linser är nog ett av dem livsmedel som jag alltid har hemma, speciellt röda, för det är ju perfekt "snabbmat" i och med att dem slipper blötläggas samt att de har kort koktid.

Med linser kan man t ex göra en gryta, som nedan, eller god dhal, linssoppa, linsbiffar eller en riktigt god pastasås. Ja, linser kan som sagt användas till mycket och det är det jag gillar. 

I grytan nedan kan du variera grönsakerna med det du har hemma eller vad som finns till bra pris i affären. Smaklig måltid!
Hetta upp olja i en vid kastrull. Fräs 1 skalad och hackad gul lök, 1 tärnad paprika och 1 skivad zucchini i oljan. Tillsätt små blomkålsbuketter, curry, ca 3 dl varm grönsaksbuljong och 2 dl sköljda och avrunna röda linser. Lägg på lock och låt allt sjuda på svag värme i ca 10 min. Smaka av med salt och peppar. Servera med t ex (rå)ris och frön/nötter

Världsbokdagen

Idag är det "Världsbokdagen" en dag som har funnits sedan 1995. Denna dag brukar biblioteken ordna olika seminarier för att fira. Jag tänkte försöka fira dagen med att gå och lyssna på en författare.

Jag tänkte att ni kanske har tröttnat på enbart grötrecept, så därför kommer en frukost med melon, kokos och fil/yoghurt istället. Kanske kan vara något att avnjuta i sommar om det är en varm sommarmorgon!?

Nu önskar jag er en bra dag och start på veckan! Ta hand om er! Kram!

Melonfil
  • filmjölk/sojayoghurt/havregurt
  • valfri melon, tärnad
  • flingor/müsli
  • kokosflingor
Häll upp filmjölken i en skål. Toppa med flingor. Strö över den tärnade melonen och toppa med kokosflingor. Klar att äta!

22 april 2012

Havreknäckebröd

God kväll! Hoppas att ni har haft en underbar dag!?Min dag har varit solig på alla de sätt och vis. Blev en utflykt till grannstaden för fika och lite loppis.

Nedan följer receptet på ett av knäckebröden (bilden) som jag har bakat. Havremjölet köper jag på t ex ICA eller Coop medan det rena havregrynet endast finns på City Gross, i alla fall där jag bor. (Såklart fungerar det med Sempers också). Hoppas att det smakar!
1 plåt: Sätt ugnen på 180 grader (160 grader varmluft). Blanda ihop 2½ dl rent havremjöl, 2½ dl rent havregryn, 1 dl solroskärnor, ½ dl (gyllene) hela linfrö, ½ tsk salt, ½ dl skalade sesamfrön och 3½ dl vatten i en stor bunke.

Bred ut den kletiga smeten på en plåt med bakplåtspapper. Grädda knäckebrödet i 25 min. Ta ut plåten och skär till bitar i den storlek som önskas.

Sätt in plåten i ugnen igen och sänk värmen till 170 grader (150 grader varmluft). Grädda knäckebrödet i ytterligare ca 45 min till knäckebrödet har fått lite färg.

21 april 2012

Avokadotoast

God morgon! Efter en god natts sömn och snoozande pallrade jag mig upp ur sängen för att avnjuta en god och värmande frukost i form av chilite, toast och gröt. 

Om du vill testa en god macka till frukost eller mellanmål så kan denna toast kanske vara något?! Den har en god, lite pepprig smak av dijonsenap och en krämig konsistens av ost och avokado. Jag har testat att ha både "vanlig" ost och vegansk på och båda var goda. 

Snabb att göra är den också och det är ju alltid bra, då kan man få lite vardagslyx också. Nu önskar jag er en underbar dag! Kram!

4 toast
  • 2 avokado, urkärnade och skivade
  • 2 msk dijonsenap
  • 8 skivor vitt bröd
  • riven smakrik ost
  • smör
Bred senap på alla brödskivor. Lägg avokado och ost på fyra (4) av brödskivorna. Lägg på de resterande fyra (4) brödskivorna. Hetta upp ett våffel- eller smörgåsjärn. Smörj järnet med smör. Lägg i bröden i omgångar och grädda 1-2 min. Dela dem i trekanter.

Mjölkfritt/Vegan: Kolla så att brödet är fritt från mjölk och ägg. Ersätt osten och smöret med mjölkfria/veganska alternativ.
Inspiration från Arla.

20 april 2012

Hur många lingon...

I brist på inspiration tog jag på måfå och drog ut en kokbok ur bokhyllan för att få lite inspiration. Boken som jag drog ut var Maja Söderbergs kokbok "Sju årstider i Majas kök" och i den hittade jag ett recept på Lingonbiffar som jag tyckte lät goda.

Sagt och gjort, jag satte igång att husera i köket, men kunde inte hålla mig till receptet utan gjorde min egen variant på det som fanns hemma. 

Lingon och kryddpeppar är en kombo som alltid passar ihop tycker jag (t ex när man var liten och åt blodpudding och lingonsylt)

Senast denna kombo fick träffa varandra var i höstas, så nu var det på tiden att mötas igen, dock lyste lingonen med sin frånvaro och fick en ersättare i form av tranbär, som till smaken påminner om just lingon.

I originalreceptet tipsar dem om potatis och sås till och det kan jag tänka mig är gott. Jag hade kokt dinkel sedan gårdagen så jag blandade den med mosad avokado, lite citron och sojayoghurt och hade till. Gott det också.

Fler biffar hittar du här och en liten sammanfattning med bilder och länkar finns här.
Finhacka 1 gul lök och strimla (m. mandolin) ca 1/4 liten vitkål fint. Stek lök och vitkål på låg värme i rapsolja tills löken är genomskinlig och vitkålen mjuk. 

Mixa 4 dl kokta kikärter med hjälp av en mixer. Blanda i 2 msk mjöl, 1 tsk malen kryddpeppar, en nypa salt, 1 ekoägg (alt motsvarande mängd "no-egg"), 1 dl frysta, lätt tinade tranbär, lök- och vitkålsfräs och 1 msk rapsolja. Forma smeten till fyra (4) biffar och stek i rapsolja.

19 april 2012

Kall jordnötssås

Jag har en liten fundering; Vilka ni är som har hittat hit? Ni får gärna berätta det :) Jag tänker delvis på vilken typ av recept ni är intresserade av (ni är många som kommer hit genom receptsökningar). Äter ni fisk? Vegetariskt/Vegan? Glutenintolerant? Blandkostare?

Såklart får ni berätta något annat om er om ni vill det, t ex vad ni har för sysselsättning, intressen, ålder osv. Vad ni själva känner för helt enkelt.
Jag får passa på att tipsa om en enkel och god sås som är enkel att svänga ihop. God till det mest tycker jag.

Kall jordnötssås: Blanda ihop sojayoghurt, mango chutney och jordnötssmör i en skål. Salta ev. Servera med det du gillar, t ex hemmagjorda biffar.

18 april 2012

Gröt m. banan, dadlar & linfrön

Jag vet inte om ni är lika förtjusta i gröt till frukost som jag är, men om det skulle vara så kanske kombinationen banan, dadlar, kanel och krispiga linfrön kan falla er i smaken?! 

Gröten går in under kategorin "Lite sötare grötar". Om du vill ha lite mindre sötma rekommenderar jag att du inte tar en alltför mogen banan, för ju gulare banan, desto sötare smakar den :) 

En gröt värd att testa tycker i alla fall jag, det är alltid gott att koka gröt på någon typ av mjölk.
  
2 port
  • 2 dl vatten
  • 2 dl mjölk
  • 2 dl (rent) havregryn
  • salt
  • 1 banan
  • 4 färska dadlar, strimlade
  • ½ tsk mald kanel
  • 1-2 msk hela linfrön
Blanda vatten, mjölk och salt i en kastrull. Låt koka upp. Tillsätt havregrynen. Låt koka upp igen. Sänk värmen, koka gröten tills gröten får önskad konsistens (krämig).
 

Skär bananen i skivor. Toppa gröten med banan och dadlar. Strö över linfrön och servera med kanel och mjölk el. mjölkfritt alternativ.

17 april 2012

Snöig tisdag

Sådär, då var redovisningen överstökad och nu är det bara några veckor kvar innan det är sommar och andra spännande äventyr tar fart om allt går som det ska.

För att komma i lite sommarkänsla, en sån här snöig aprileftermiddag, kommer här två goda tillbehör som ni kan tillaga till det grillade i sommar eller varför inte redan den här veckan/helgen!?

Nu ska jag återgå till faktaletande och radiolyssnande. Ta hand om er! Kram!
Varm sallad med tamarimandlar:  
Sätt ugnen på 225 grader (200 grader varmluft). Halvera 4 tomater. Klyfta  2 paprikor. Bryt 1 broccoli i små buketter. Skär 1 purjolök och 1 zucchini i bitar. Lägg grönsakerna i en form. 

Blanda ihop 2 rivna vitlöksklyftor med 1 msk olja, saft från 1 lime, salt och peppar. Droppa över grönsakerna. Baka i ugn tills alla grönsakerna har fått fin färg, ca 35 min beroende på grönsakernas storlek. Låt grönsakerna svalna något. Blanda i 1 påse salladsmix. Strö över tamararimandlar.
Receptinspiration från tidningen Hälsa.
Ett gott och somrigt tillbehör med en fräsch smak av citron i kombination med oregano och god olivolja. Passar bra till det mesta t.ex. det grillade (kött, fisk, vegetariskt) eller till en god bönsallad. 

Citronpotatis med oregano.
  • tvättade färskpotatisar, ev. halverade
  • färsk oregano
  • vitlöksklyftor, tunt skivade
  • olivolja
  • pressad citron
  • salt & nymald svartpeppar
Värm ugnen till 200 grader (175 grader varmluft). Lägg potatisarna i en  ugnsäker form. Salta och peppra. Strö över oregano och vitlök. Vispa ihop lika delar olivolja och pressad citronsaft och fördela över potatisen. Blanda om så att oljan täcker potatisen. Baka i ugnen i ca 45 min. (Känn ev. efter med en sticka för att se om potatisen är klar)

15 april 2012

Bulgurgröt

Kanske något att testa redan i morgon till frukost?!? Kan bli en barnfavorit (kan bli en vuxenfavorit också för den delen)!?

Bulgurgröt påminner lite om risgrynsgröt, i och med att den kokas på mjölk, vilket gör att gröten blir krämig. Russinen bidrar både med en god smak och sötma. På bilden toppades gröten med jordgubbar, men den är även god med andra former av bär. Härligt somrigt.

1 port
  • 1 dl bulgur
  • en nypa salt
  • 1½ dl (vegetabilisk) mjölk + mer till servering
  • 1 dl vatten
  • ½ dl russin
  • ev. farinsocker/kokossocker/(agave)sirap
Lägg bulgur, salt, mjölk, vatten och russin i en kastrull och koka upp. Sänk spisvärmen till medeltemperatur och låt gröten sjuda långsamt. Rör om emellanåt. Koka gröten tills den blir som havregrynsgröt i konsistensen, ca 10-15 min. Lägg upp gröten i en tallrik och servera varm med bär, mer mjölk och ev. socker/sirap på.

Müslifrallor

Davosgröt. Pepparmintste. Muslifralla. Korsord.

Sakta men säkert går april in på halvtid och snart är det Valborg och första maj. Solen skiner och det känns verkligen som vår i luften. 

Sent i natt fick jag för mig att baka, så i morse möttes jag av en härlig doft av nybakade frallor när jag steg upp. 

Frallorna blev väldigt goda, luftiga och med en god skorpa. Dessa ska verkligen bakas om här hemma, fast då med en fruktmüsli för lite mer smak.

Idag blir det nog en lugn dag skulle jag tro, har i alla fall inget inplanerat, men njuta av vädret ska jag göra.

Jag önskar er en underbar dag och avslut på veckan! Ta hand om er! Kram!
Koka upp 2½ dl (vegetabilisk) mjölk, 2 dl god müsli och 50 g (mjölkfritt) smör i en kastrull. Låt det svalna till 37 grader (fingervarmt)

Rör ut 1 paket jäst (á 50 g) i 2½ dl fingervarmt (37 grader) vatten i en bunke. Blanda i müsliblandningen, 1 tsk salt, 1 msk honung/ljus sirap, 3 dl fint rågmjöl och ca 6 dl vetemjöl. Arbeta ihop till en smidig deg. Jäs degen övertäckt i ca 30 min. 

Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den lätt. Dela degen i ca 20 bitar. Rulla bitarna till bollar och lägg dem ganska tätt på bakplåtspappersklädda plåtar. Nagga med en gaffel. Låt dem jäsa övertäckta ca 30 min. Värm under tiden ugnen till 225 grader (200 grader varmluft).Grädda i mitten av ugnen 12- 15 min. Låt svalna på galler under bakduk.

14 april 2012

Pintobönpastej

God morgon denna temaspäckade dag där bland annat surdegen firas. Det var ett tag sedan jag satte en surdeg så idag är ju en perfekt dag att göra det. 

Morgonen startade med kokning av bönor där lotten föll på Pintobönor. När bönorna hade kokat klart mixade jag ihop en bönpastej som avnjöts på nybakat bröd i gott sällskap av mintte, yoghurt med frukt och annat smått och gott.

Nu väntar en härlig och (än så länge) fin lördag. Jag önskar er nu en underbar dag! Kram!
Bönpastej: Mixa ihop ca 3 dl kokta pintobönor (alt. kidneybönor), 1 dl hasselnötter, en nypa salt, svartpeppar, ½ dl (pumpakärn)olja, 3 msk skalade sesamfrön, 1 msk citronsaft och ca 1 tsk nystött anis eller kummin till en slät massa. Späd ev. med lite vatten för önskad konsistens. 

12 april 2012

Mandelmjölk

Det var ett tag sedan jag tipsade om smaksättningar till t ex gröten, så därför kommer här ett tips på en god "mjölk", ett gott alternativ till soja-, havre-, risdrycken eller komjölken.

Mandelmjölk- ca 1 liter
Lägg ev. mandlarna i vatten över natten (låt stå svalt).
Häll av vattnet och lägg mandlarna i en mixer tillsammans med nytt vatten (1 liter) och lite salt.
Sila vätskan i en mjölkpåse (eller finmaskig sil), ner i en kanna/flaska/karaff. 
Söta ev. med vanilj, sirap el. honung. Ställ kallt.

Håller ca 3 dagar i kylen. Mjölk- & laktosfri.
Tips! Använd skalresterna till bakning, t ex av en raw tårta!

Vit bönröra

God morgon denna torsdag! Jag hoppas att allt är bra med er!? Idag är det "Linssoppans dag" och "Lakritsdagen", två saker som är riktigt gott tycker jag.

Såklart ska jag fira med linssoppa och blir den bra kommer den upp på bloggen någon gång framöver.

Något annat som är gott är bönor. Jag testar som sagt olika pålägg och ett av dem är denna goda röra med koriander, vita bönor och lite citron som även är god att doppa t ex knäckebrödsticks i. 

Vill du testa ett annat gott pålägg har du t.ex. hummusen som du kan använda till "hummusmackan" . Eller varför inte göra eget nötsmör?!
Mixa ihop en burk (ca 3 dl kokta) sköljda och avrunna stora vita bönor med ½ dl olivolja, en gnutta sambal oelek, 2-3 rivna vitlöksklyftor, ca 1 msk pressad citron och en nypa salt. Rör ner finhackad, färsk koriander. Servera!

11 april 2012

Hummusmacka

Jag håller just nu på att testa lite goda, hemmagjorda pålägg och däribland har hummus testas. 

Enbart hummus och t ex tomat är gott att ha på mackan, men kanske vill man testa något lite annorlunda och då kan denna macka kanske vara något?!

Kombinationen hummus och ost kanske inte låter som något speciellt, men det är riktigt gott, smakerna gifter sig bra med varandra så det är värt att testa. Nu måste jag kila iväg, men ha en underbar onsdag! Kram!
Bre smör på en brödskiva. Bre därefter på hummus och avsluta med en god mjölkfri ost (t.ex. Jeezly från Astrid & aporna). Avnjut!

10 april 2012

Tofubolognese

Vardagen har dragit igång igen och därmed en saker som hör därtill. Just nu innebär det en del plugg och planering. 

Att se på film hinns såklart med mellan varven. Jag såg förresten en otroligt fin och bra film i helgen; "Restless" hette den. Sevärd! 

Matlagning hinns det (såklart) också med, men inte så att det kommer på bild, därför bjuder jag på en gammal bild och recept på en enkel och god variant på Bolognese. Ta hand om er och ha en fortsatt bra vecka! Kram!

4 port
  • 1 gul lök
  • olja
  • 2 lagerblad
  • 3 fint skivade vitlöksklyftor
  • 300 g naturell tofu
  • 1 tetra krossade tomater
  • 2 msk tomatpuré
  • ca 1 msk buljongpulver alt 1 tärning
  • 2 msk sojasås
  • torkad basilika
  • torkad oregano
  • torkad rosmarin
  • ev. 2 msk röd pesto
  • salt & peppar
Finhacka löken och bryn den lätt i olja. Tillsätt lagerblad och skivad vitlök. Smula ner tofun. Låt alltsammans sjuda ca 5 min under omrörning.

Tillsätt tomatkross, tomatpuré, buljongpulver och sojasås. Låt grytan sjuda i minst 20 min. Tillsätt kryddorna och ev. pesto. Servera tofun med kokt pasta.

9 april 2012

Tripp, Trapp, Trull

Lite fler bollar att t ex ha med på en tenta, som ett mellanmål i väskan eller vad man själv önskar.

Låt mig presentera: Tripp (till vänster); en härlig boll baserad på pekannötter och dadlar rullad i blåbärskrydda. Trapp (längst fram); en boll med smak av vanilj, kokos och ananas. Trull (till höger) en härlig boll med smak av pepparkaka.
Tripp, ca 3 st
  • ½ dl pekannötter
  • 3 dadlar, urkärnade
  • en nypa havssalt
  • blåbärskrydda*, att rulla i 
Mixa ihop pekannötter, dadlar och salt till en smet. Forma tre (3) bollar av smeten. Rulla de i blåbärskrydda. Ät direkt eller ställ kallt i någon timma.

*Gör egen blåbärskrydda genom att blanda kokosmjöl, blåbärspulver, vaniljpulver och kardemumma.
Trapp, ca 5 st
Mixa nötterna till ett smul. Tillsätt ananas, kokos, agave och vanilj och mixa till en smet. Forma till fem (5) bollar. Ställ kallt i kylen i några timmar.
Trull, ca 3 st
Mixa ihop pekannötter, dadlar och pepparkakskrydda till en smet. Forma tre (3) bollar av smeten. Ät direkt eller ställ kallt i någon timma.

"Fairytale gone bad"

Sista dagen på denna påskledighet, känns skönt att snart vara tillbaka till vardagslunken känner jag.

Det finns två saker som ni söker på som för er till min blogg och det är "vegetariska biffar" samt "bröd med bakpulver", så därför tänkte jag att dagens brödrecept kanske kan falla någon i smaken (se nedan). 

Brödet går att variera i all oändlighet genom att du kan ta olika sorters torkad frukt/bär, mjölsorter och gryn. Gott med det mesta på eller enbart med smör då dem i sig har mycket smak.

Nu önskar jag er en underbar sista påskdag! Kram!
8 bröd
  • 2 dl rågflingor (alt. rent havregryn)
  • 3 dl vetemjöl + 1 dl fint rågmjöl (alt. 4 dl rent havremjöl)
  • 1 dl torkad frukt, skurna i bitar
  • 1 msk bakpulver  
  • ½ tsk salt 
  • 50 g dl (mjölkfritt) smör, rumsvarmt 
  • 3 dl (soja)yoghurt 
  • ½ dl honung (alt. agavesirap)
Sätt ugnen på 225 grader (200 grader varmluft). Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Rör i smör, yoghurt och honung. Klicka ut degen med en sked på en plåt med bakplåtspapper. Platta till lite med mjölad hand. Grädda i mitten av ugnen ca 15 min. Servera bröden nygräddade med smör och goda pålägg.

Glutenfritt: Välj rent havregryn i stället för rågflingor.Välj rent havremjöl i stället för vetemjöl och rågmjöl.
Vegan: Välj mjölkfritt smör alt. rapsolja. Välj sojayoghurt.Välj agavesirap i stället för honung.

Rubrikreferens: Sunrise Avenue - "Fairytale Gone Bad"

5 april 2012

"Kryddig & krämig rotfruktsgryta"

Det känns nästan som det är åska i luften idag för mitt huvud har värkt hela dagen. Hoppas att allt står bättre till med er!?

Rotfrukter är gott tycker jag och prisvärt är det också. Något annat som är gott är indiska smaker, därför tillagades denna gryta igår, så att det blev några lunchlådor att inta både idag och för framtida hektiska dagar.

Grytan är perfekt för dig som, liksom jag, gillar både rotfrukter och indiska smaker. Den har en god smak av söta rotfrukter, sötpotatis och indiska kryddor. 

Konsistensen är krispig om du vaktar på rotfrukterna så att dem inte kokar sönder, men lite mjöligt är också gott, då sugs vätskan in lättare.

Om du låter grytan stå en dag så sätter sig smakerna samt att ingredienserna drar åt sig vätskan (vatten och créme fraiche) ännu mer.

Kanske kan det vara en rätt som även faller barn i smaken? Jag hade i alla fall gillat den när jag var liten :)
Skala och hacka 1 gul lök och 2 vitlöksklyftor. Skala och skär 2 moröttter, 2 potatisar, 2 palsternackor, 1 sötpotatis och en bit kålrot i ca 2 cm stora bitar. Skär ½ blomkål i buketter. 

Fräs 1 tsk spiskummin i olja ca ½ min i en stor gryta. Tillsätt lök och vitlök, fräs tills löken är genomskinlig. 

Tillsätt 1 msk Kärstis kryddmix* och rör om. Blanda ner alla rotfrukter. Tillsätt ca 2 dl vatten och låt allt småkoka under lock tills rotfrukterna är mjuka. 

Tillsätt blomkål, 1 burk á 2 dl crème fraiche och 1 msk färsk, riven ingefära. Låt småkoka ca 5 min. Krydda med salt. Koka haricots verts enligt anvisning på förpackningen. Toppa grytan med haricots verts och finhackad persilja
Recept ur Buffé nr 2, 2012.

*Blanda 2 msk malen spiskummin, 2 msk malen koriander, 2 msk malen gurkmeja, 2 msk malen ingefära och 1 tsk kajennpeppar. Förvara i en burk med tättslutande lock. Använd inom ett halvår.

Mjölkfritt/Vegan: Ersätt créme fraiche med vegetabiliskt alternativ, t ex Sour Supréme.

"Vinnargröt"

Så är det redan Skärtorsdagen och många ska bege sig ut på vägarna. Jag hoppas att ni kör försiktigt och tar det lugnt i så fall.

Egentligen hade jag tänkt tipsa om en god smörgås denna morgon, men datorn och kameran vill inte samarbeta idag, så det få bli en annan dag.

Istället för ett smörgåstips får det bli ett gröttips, i dag i form av "Vinnagröt". Vinnargröten är en av mina favoriter, god till t ex frukost eller mellanmål. 

Det är dessutom en snabbkokad gröt med mycket smak. Smakerna kommer från kanel, sött äpple och banan som tillsammans ger en god smakkombo. Messmör och/eller jordnötssmör är goda tillbehör till.

Nu önskar jag er en underbar dag och påskhelg ifall vi inte hörs innan påskafton :) Kram!

1-2 port
Koka upp vattnet och tillsätt äpplelbitarna. Låt koka 3 min. Rör ner kruskakli, fiberhavregryn och kanel och låt gröten koka i ytterligare ca 5 min. Servera gröten med mjölk och mosad banan och ev. nötter/frön.
Receptinspiration från Norrmejerier

4 april 2012

Hummus

Nu är det vår för nu har jag sett en massa tussilago ute och då är det vår för mig. Dagen har hittills kantats av påskpyssel, läsning och radiolyssnande.

Till lunch blev det rester som piffades till; kall bulgur blandades med pumpakärnolja, balsamvinäger och basilika. Detta serverades med grönsaker, hemgjord biff samt hemgjord hummus till. 

Jag försöker hitta den ultimata hummusen, så sitter ni inne på ett recept får ni gärna dela med er :)
Hummus: Mixa 1 tetra sköljda och avrunna kikärter tillsammans med ½ dl rapsolja,1-2 rivna vitlöksklyftor, 1 tsk spiskummin och 2 msk tahini och ca ½ dl pressad citron till en slät massa. Servera som pålägg, på buffébordet eller till mat.

Klarar sig ca 5 dagar i kylen i burk med tätslutande lock.

3 april 2012

Sojakorvstroganoff

För ett tag sedan hade ICAs medlemstidning ett recept på en korvstroganoff med kidneybönor i. Med inspiration från det receptet gjorde jag en egen variant. Det blev riktigt, mustigt och gott, så det kan jag tänka mig att göra om. 

Något som jag däremot ska tänka på till nästa gång är att välja en smakrikare korv, t.ex en vegetarisk chorizo eller så ersätter jag korven med tärnad tofu och blandar i lite chili.

Rätten är än sån rätt som blir ännu godare dagen efter så behöver du en lunchlåderätt kanske den kan vara något.
Skär 1 frp soja- el. tofukorv i slantar. Skala och finhacka 1 gul lök och 1 vitlöksklyfta. Dela, kärna ur och skär 2 paprikor i bitar. Skölj 1 tetra kidneybönor och låt dem rinna av. 

Stek korven i smör i en stor stekpanna tills korven får lite färg. Tillsätt lök och vitlök, låt fräsa med några minuter. Tillsätt 2 msk tomatpuré och fräs ytterligare 1 min. Blanda ner bönor, 1 burk hela tomater, 1 msk lantbuljongpulver, ca ½ dl vatten och ½ msk dijonsenap

Låt allt småkoka ca 10 min utan lock. Tillsätt paprikan och låt koka ytterligare ca 5 min. Krydda med salt. Servera stroganoffen med valfri ceralie och en klick matyoghurt (el. motsvarande).
Mjölkfri. Vegan (Kolla så korven är vegan)

1 april 2012

Sojafärschili

Värmande och heta grytor börjar snart bli ett minne blott, för ett tag, och istället ersättas av grillat, svala, matiga sallader och annat gott som är mindre robust eller hur man ska uttrycka det.

Innan den tiden kommer tänkte jag klämma in ett recept som antingen kan komma väl till pass denna kommande vecka, som sägs bli kyligare, eller så får det vänta tills hösten kommer om sisådär ett halvår.

Den här chilin är rätt så matig med både rotfrukter, bönor och sojafärs. Den har en god smak av kummin, kanel, sambal oelek och spiskummin, vilka bidrar med en värmande känsla i kroppen och en god smakupplevelse.

Om vill du ha lite andra Chilis att välja på så kanske "Vegetarisk chili med rotfrukter", "Vegetarisk bönchili" eller "Chili sin Carne" kan vara något.

4 port
  • 300 g fryst sojafärs
  • 2 hackade gula lökar
  • 2 rivna vitlöksklyftor
  • 2 tärnade morötter
  • 2 tärnade palsternackor 
  • olja
  • 1 tärnad paprika
  • ½ tsk kanel 
  • 1 tsk hel kummin
  • 1 tsk malen spiskummin
  • lite sambal oelek
  • 1 tetra sköljda, avrunna kidneybönor
  • ca 2 dl fryst majs 
  • 1 tetra krossade tomater
  • 1 dl vatten
  • 1 msk lantbuljongpulver
  • salt & peppar
Fräs lök, vitlök, kanel, kummin och spiskummin i olja i en stor stekpanna ca 2 min. Tillsätt färsen och bryn ca 5 min. Blanda ner sambal oelek, morot, palsternacka, paprika, tomatkross, bönor, majs och vatten + buljongpulver. Låt allt småkoka under lock ca 20 min. Smaka av med med salt och peppar.Servera med t ex kokt bulgur och svalkande yoghurt.

Vaniljmüsli

Har ni hunnit bli lurade än denna dag? Inte?!? Inte jag heller, vad jag vet i alla fall! Eller jo, jag blev nog allt lite lurad av vädret. Det var snöfritt när jag steg upp och jag trodde att bakslaget var över, men så när jag satt mig ner för att äta frukost så hade det börjat snöa igen.

Jag tog igen den "förlorade" lördagsfrukosten och avnjöt nybakade scones, hemgjord vanilj- & nötmüsli, frukt och grekisk yoghurt idag istället.

Nu ska jag vinka av min gäst och sedan ska jag njuta av en lugn söndag med lite pyssel eller något. Ha nu en underbar söndag och ta hand om er! Kram!
1 medelstor burk
  • 5 dl havregryn
  • 5 dl rågflingor
  • ca 200 g blandade (salta) nötter och/eller frön, grovt hackade
  • 1 tsk ekologiskt vaniljpulver
  • 2 msk kanel, malen
  • 2 msk kardemumma, malen
  • 3 msk gyllene linfrön
  • 4 msk rapsolja
  • 4 msk vatten
Blanda alla ingredienser utom nötter och/eller frön och linfrön. Bred ut müsliblandningen på en plåt och tillsätt vatten och olja genom att droppa det över ingredienserna i långpannan och blanda ihop. Sätt sedan in muslin i ugnen på 225 grader (200 grader varmluft) i ca 15 min. 

Müslin är klar när den fått en fin gyllene färg. Låt müslin svalna när den är klar, lägg den sedan i en lufttät burk. Tillsätt linfrön och nötter. Blanda och skaka om. Låt gärna müslin stå ett tag så att den hinner ta åt sig smak av vaniljen.

Förvara müslin torrt i burk med lock, hållbarhet ca 3 veckor.