"Mjölktest"

För att få en större bild är det bara att klicka på bilden.

Senast uppdaterad: 2019-07-15
Hösten 2013 bestämde jag mig för att se vilken växtdryck som är den godaste. Därför köpte jag (Jag är med andra ord INTE sponsrad)) och testade diverse växtdrycker så fort jag fann någon ny sort. Hittills har 65 olika sorter testats.

Då jag främst använder växtdryckerna till och/eller i gröten, i chiapudding och andra frukostalternativ testades dryckerna just för detta ändamål. Vissa drycker visade sig var godare i gröten än till och vice versa. Andra växtdrycker var lika goda i som till.

Framöver kommer jag lista de drycker som "vann" kategorierna godaste havredrycken, godaste sojadrycken, godaste risdrycken, godaste nötdrycken, godaste kokosdrycken samt godaste mandeldrycken.

Tills vidare kan bilden ovan ses som ett tips på vilka drycker som finns på marknaden. Flertalet fann jag på ICA, Coop, City Gross och Willys. De som inte fanns i mataffären fann jag hos Goodstore och Gryningen.

Godaste kokosdrycken: Isola Bio Risdryck Kokos  - Lagom söt, inget tillsatt socker. Ekologisk. Mycket kokossmak. Passar i smoothies, till och i gröten, i chiapudding.

Godaste mandeldrycken: EcoMils osötade mandeldryck. Ekologisk. Osötad. Tydlig innehållsförteckning med ett fåtal ingredienser. Tydlig mandelsmak. Minus är dock det höga priset (42 kr). Passar i och till gröten, smoothies och i chiapudding

Ett annat gott och billigare alternativ är GoGreens ekologiska, osötade mandeldryck. Dock innehåller den stabiliseringsmedel, vilket är ett minus. 

Godaste havredrycken: Oatlys ekologiska havredryck. Lätt att få tag på. Ekologisk. Inga tillsatser. God smak. Passar till och i gröten, i smoothies, i matlagning och bakning samt till chiapuddingen.

Jag upptäckte för ett tag sedan att ICA:s ekologiska havredryck (I love eco) tillverkas av Oatly, så kanske är det samma?! Jag tycker i alla fall att den smakar snartlikt som Oatly... 

Av de lite fetare havredryckerna så är Oatlys Gammaldags Hafvredryck en favorit, dock är den svår att få tag på. Nu tror jag förvisso att denna är som Oatly iKaffe, för jag känner inte någon speciell skillnad i smak (möjligtvis är Gammaldags Hafvredryck lite sötare i smaken). I vilket fall som helst är dessa två mina favoriter att använda då jag t.ex. vill koka risgrynsgröt, göra en gratäng eller lasagne eller till den varma chokladen.

(181021) Ytterligare en favorit är Oatlys Deluxe. Sedan jag upptäckte den är det nästan enbart den som finns hemma. God smak, len i konsistensen utan att upplevas som fet. Den är inte ekologisk, och därmed berikad med kalcium, D-vitamin och B12, vilket är bra för veganer att få i sig.
Den passar till allt; matlagning där en använder mjölk (t.ex. stuvade makaroner), chiapuddingar, i grötkoket, till gröten, flingorna eller i smoothies.

Godaste risdrycken: Isola bio rice drink. Få ingredienser. Tillverkas av ris från europeiska risodlingar, vilket är positivt då ris inte är bra ur klimatsynpunkt. Innehåller en stor andel ris (17%). Osötad, men har ändå en liten sötma när den dricks som den är. God i gröten, i smoothies och i chiapuddingen. Minus för att den är svår att få tag på samt att den skär sig när den serveras till den varma gröten.  

Godaste sojadrycken: Alpros osötade och ekologiska. Osötad. Lätt att få tag på, då den finns i de flesta större livsmedelsbutikerna i Sverige. Inga konstiga ingredienser såsom stabiliseringsmedel. Har inte en kraftig sojasmak som t.ex. Natumi och Provamel vilka förvisso innehåller lite större mängd sojabönor än Alpros. Passar i matlagningen, i och till gröten, i chipuddingen, smoothie samt till frukostflingorna.

Godaste nötdrycken: GoGreens Cashewdryck. Osötad. God och mild smak av cashewnötter. Minus att den innehåller förtjockningsmedel. Passar i smoothie, chiapudding samt i och till gröten.

Om jag ska utse en slutgiltig vinnare av ovan nämnda drycker så får det bli Oatlys ekologisk havredryck, då den har ett bra pris, är lätt att få tag på, passar i både bakning och matlagning samt att den är ekologisk.

En liknande guide - fast med andra mjölkfria alternativ - är under uppbyggnad HÄR [länk].


Drycker som ingått i testet:
Almond Breeze: Osötad mandeldryck. 
Alpro: Ekologisk osötad sojadryck/ Ekologisk sojadryck/ Havredryck/ Kokosdryck/ Osötad mandeldryck (lättrostad)/ Osötad mandeldryck (orostad)/ Osötad sojadryck/ Risdryck/ Kokos- och mandeldryck. 
Carlshamn mejeri: Ekologisk osötad sojadryck.
Coop: Havredryck.
EcoMil: Osötad mandeldryck.
Dream: Almond Dream Original + Calcium & Vitamins/ Coconut Dream + Calcium & Vitamines/ Nut Dream Original + Calcium/ Oat Dream Havre + Calcium/ Oat Dream Havre och Chia + Calcium / Rice Dream Hazelnut Almond/ Rice Dream Original Organic / Spelt Dream Dinkel + Calcium
Garant (Hemköp samt Willys): Ekologisk havredryck/ Ekologisk sojadryck/ Havredryck/ Kokosdryck/ Mandeldryck.
GoGreen: Ancient Grains Havre- och Mandeldryck/ Ancient Grains Osockrad Quinoa- och Kokosdryck/ Ekologisk, osötad, kokosdryck/ Ekologisk, osötad, mandeldryck/ Osötad cashewdryck/ Osötad kokosdryck/ Mandeldryck original/ Naturell osötad sojadryck/ Osötad, glutenfri havredryck/ Pistagedryck.
HealthyCo: Ekologisk kokosnötsdryck/ Ekologisk mandeldryck
I Love Eco (ICA): Ekologisk havredryck/ Ekologisk mandeldryck/ Ekologisk sojadryck. 
Isola Bio: Ekologisk risdryck med kokos/ Ekologisk risdryck med mandel/ Ekologisk risdryck.
Kung Markatta: Ekologisk kokosdryck/ Ekologisk mandeldryck/ Ekologisk sojadryck
Milbona (Lidl): Ekologisk havredryck/ Ekologisk mandeldryck / Ekologisk sojadryck/ Kokosdryck
Natumi: Ekologisk osötad havredryck/ Ekologisk osötad sojadryck/ Ekologisk risdryck
Oatly: Ekologisk havredryck/ Ekologisk havredryck Vanilj/ Ekologisk havredryck Mellan/ Gammaldags Hafvredryck/ Havredryck berikad med kalcium/ Havredryck Chai / Havredryck Choklad/ Havredryck Deluxe/ Havredryck Lätt/ Havredryck Mellan/ Oatly iKaffe/
Provamel: Ekologisk osötad mandeldryck/ Ekologisk sötad mandeldryck/Ekologisk ris- och kokosdryck/ Ekologisk ris- och mandeldryck/ Ekologisk naturell sojadryck/ Ekologisk sojadryck kalcium/ Macadamiadryck.
Rude health: Ekologisk havredryck/ Ekologisk brun risdryck.
Sproud: Ärtdryck (bas; ärtprotein)/ Ärtdryck Barista
UrtekramEkologisk risdryck naturell/ Ekologisk sojadryck kalcium/ Ekologisk sojadryck naturell.
Valio (Oddlygood): Havredryck. 
Änglamark: Ekologisk havredryck/ Ekologisk sojadryck/ Ekologisk mandeldryck

Det som göms i snö...

Hejsan, om någon fortfarande tittar in här!? Det var ett tag sedan. Livet kom emellan eller vad en nu säger. Lagar mat gör jag fortfarand...