3 juli 2016

Chili med svarta bönor och sötpotatis

Chili med svarta bönor och sötpotatis:
Sätt ugnen på 175°. Skala 2 sötpotatisar och skär de därefter i munsstora bitar. Blanda sötpotatisbitarna med 1 msk olja på en plåt och blanda ihop ordentligt. Baka i ugnen i cirka 30 minuter och rör om emellanåt.

Fräs under tiden 1 hackad gul lök i olja så att den blir mjuk, men inte bränns. Tillsätt därefter lite finhackad färsk koriander, 2 finhackade vitlöksklyftor och lite sambal oelek och fräs under omrörning i ca 2 minuter. Tillsätt därefter 2 tsk av vardera rökt paprikapulver, spiskummin och malen koriander och fräs i ytterligare 1 minut under omrörning.

Blanda i 2 tsk chipotlepasta, 2 tetror krossade tomater, 2 dl vatten och lite lantbuljongpulver och rör om. Låt koka utan lock på spisen tills sötpotatisen är färdig.

Blanda i de bakade sötpotatisbitarna och 1 tetra sköljda och avrunna svarta bönor och koka i ca 5 min till. Smaka av med pressad lime samt en nypa kokossocker. Servera chilin med t.ex. quinoa och ris.u
Glutenfritt (Kolla chipotlepasta och buljongpulver). Mjölkfritt. Sojafritt. Vegan.

Det här är en gryta som kräver lite pyssel, men det är den helt klart värd, och passar en dessutom på att göra mycket på en gång så har en även mat som kan frysas in för framtida måltider.

Hos mig har grytan blivit en favorit då jag är väldigt förtjust i kryddor såsom rökt paprikapulver samt chipotle. Personligen gillar jag att servera den med kombinationen ris och quinoa, då det bidrar med olika textur, men enbart quinoa eller ris är också gott. 

Som jag så ofta nämner så är även detta en rätt som är ännu godare dagen efter, då smakerna har satt sig och hunnit utvecklas. Helt klart en rätt värd att testa, antingen nu eller senare i höst eller vinter när en känner för något värmande.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar


Det som göms i snö...

Hejsan, om någon fortfarande tittar in här!? Det var ett tag sedan. Livet kom emellan eller vad en nu säger. Lagar mat gör jag fortfarand...