14 maj 2016

Feijoada


Feijoada är en kryddig och lite mustig gryta med ursprung från Brasilien (där den är en nationalrätt). Idag var det en kylig dag här, så till middag fick det därför bli en vegansk variant med svarta bönor, härliga kryddor (spiskummin, koriander, ingefära, cayenne och gurkmeja) och soliga grönsaker.

Som med så många andra grytor är även den här godare dagen efter, då smakerna har hunnit "sätta sig" och blivit mer balanserade. Grytan går även utmärkt att frysa in för den som vill passa på att göra matlådor för framtida luncher/middagar.

4 port: Fräs 1 finhackad rödlök i olja i en stor kastrull tills den är genomskinlig. Tillsätt 2 tsk malen koriander, 2 tsk gurkmeja1 tsk malen spiskummin, 2 tsk malen ingefära samt lite cayennepeppar och rör om.

Blanda i 1 stor sötpotatis, 1 morot och en bit (ca ½) butternutsquash skurna i ca 2 cm stora bitar. och låt fräsa någon minut. Tillsätt ca 1½ dl vatten, så att inte grönsakerna bränner fast, och låt småkoka under lock i ca 10 min tills grönsakerna är mjuka. 

Tillsätt ca 6 dl kokta (alt. 2 tetror sköljda och avrunna) svarta bönor, 500 g passerade tomater och 3 rivna vitlöksklyftor. Rör om och låt småkoka ytterligare ca 5 min. Avnjut med t.ex. mjölkfri "créme fraiche".
Glutenfri. Mjölkfri. Sojafritt.Vegan.
Ca 10 kr/portion. För billigare portioner: Koka egna svarta bönor.

Vill du läsa lite mer om den svarta bönor eller andra bönor så finns det en bönguide HÄR [länk] som jag satte ihop för några år sedan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar


Det som göms i snö...

Hejsan, om någon fortfarande tittar in här!? Det var ett tag sedan. Livet kom emellan eller vad en nu säger. Lagar mat gör jag fortfarand...