13 augusti 2015

Krämig linsgryta

Snart drar skolan igång igen för en del. Några av er har kanske fått ett positivt besked efter det andra beskedet om plats på en högskole-/universitetsutbildning!? Grattis till er!

För min del drar termin två snart igång och med lärdom från vårterminen så har jag så smått börjat bunkra upp i frysen med matlådor och diverse hemgjorda biffar att ta till efter långa skoldagar, eller på morgonen när det inte finns någon lunchlåda att tillgå. 

Den här grytan är en av de rätter som jag har gjort storkok av och som kommer att "rädda" mig under hösten. Den har härliga smaker från ingefära, cayennepeppar, spiskummin och koriander, kryddor som dessutom kan fungera värmande en regnruskig höstdag.

4 port
  • 1 hackad stor gul lök
  • 4 finhackade vitlöksklyftor
  • 2 skalade och tärnade potatisar
  • 1 skalad och tärnad morot
  • 1 tsk malen spiskummin
  • 1 tsk gurkmeja
  • 1 krm cayennepeppar
  • 1 tsk malen koriander
  • 5-6 dl vatten
  • 1 lantbuljongpulver
  • 1 msk tomatpuré
  • ½ msk färskriven ingefära
  • 1 msk färskpressad citronjuice
  • 1 dl mjölkfri yoghurt
  • olja till stekning
Koka basmatiris enligt anvisning på förpackningen.
Fräs lök, vitlök och alla torra kryddor i olja i en tjockbottnad kastrull ett par minuter. Tillsätt potatis och morot och låt fräsa med ytterligare några minuter. Rör om då och då. 

Tillsätt vatten, buljongpulver och linser. Koka upp och låt koka ca 10 min utan lock, tills linserna är mjuka och potatis och morot är genomkokta. Rör ner tomatpuré, ingefära och citronjuice. Tillsätt créme fraiche och rör om. Smaka ev. av med salt. Servera riset till grytan.
Glutenfritt (Kolla buljongen). Mjölkfritt. Vegan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar