9 juni 2015

Väldigt god pastasås

Fräs 1 hackad gul lök, 2 finhackade vitlöksklyftor och 1 grovt riven stor morot i olja i en stor stekpanna/kastrull.

Tillsätt 1 tetra passerade tomater, 1,5 dl sköljda och avrunna torkade belugalinser/svarta linser, 1-2 dl vatten, buljongpulver, 1 skvätt balsamvinäger, 1 nypa kokossocker, lite malen spiskummin och havregrädde.

Koka upp och låt det hela sjuda under lock i ca 30 min. Smaka av med torkad oregano och peppar. Servera med kokt pasta (även gott till ris).
Glutenfritt (Kolla buljongen. Ersätt havregrädden med annat alternativ). Mjölkfritt. Sojafritt. Vegan.
Trots att jag kom över det här receptet i slutet av 2014 så skulle jag ändå kunna säga att det här var den mest lagade pastasåsen här hemma under 2014.

Såsen är både god, enkel att göra och så går den att variera på olika sätt genom att t.ex. använda olika sorters tomater (krossade, passerade eller konserverade körsbärstomater) och/eller kryddning (färsk/torkad basilika/oregano) etc.

Om det här blir 2015 års mest lagade pastasås återstår att se, men den har tillagats två gånger under våren. Originalreceptet fann jag i "Mera Vego - mat för hela familjen" av Sara Ask och Lisa Bjärbo.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar


Det som göms i snö...

Hejsan, om någon fortfarande tittar in här!? Det var ett tag sedan. Livet kom emellan eller vad en nu säger. Lagar mat gör jag fortfarand...