15 november 2014

Till fikat

När lillasyster var på besök - för ett ta sedan - bjöd jag henne på hallonkakor och pepparkaksmuffins till fikat. Nedan följer receptet på hallonkakorna för den som vill baka dem.

15-20 kakor: Sätt ugnen på 175 grader. Blanda ihop 3 mosade, mogna bananer  med 1 tsk vaniljpulver och ½ dl smält kokosolja i en stor skål/bunke.

Blanda ihop 5 dl gryn (t.ex. av havre), 1½ dl mandelmjöl, 1 tsk bakpulver och 1 nypa flingsalt i en annan skål. Blanda därefter ner havreblandningen i bananmoset. Rör om tills allt har blandas ordentligt och blivit en formbar smet.

Forma 15-20 kakor och lägg på en bakplåtspappersklädd plåt. Gör en liten grop i mitten av varje kaka. Fyll kakan med sylt alt. 1 del chiafrön blandat med ca 3 delar kokta bär blandat.
Grädda kakorna i mitten av ugnen i 12-15 min.
Kan frysas in. Glutenfritt (välj rent havregryn). Mjölkfritt. Sojafritt. Vegan. Äggfritt.
Variation: Variera med olika syltsorter. Ersätt mandelmjölet med hasselnötsmjöl. Ersätt kokosoljan med rapsolja.

4 kommentarer: