14 november 2014

Jordärtskockssoppa

4 port: Hetta upp olivolja i en stor kastrull/gryta. Fräs 1 hackad gul lök, ca 10 skalade och tärnade jordärtskockor, ½ liten, skalad och tärnad rotselleri, 2 skalade och tärnade potatisar och 1 nypa chiliflakes under omrörning i några minuter.

Tillsätt vegetabiliskt buljongpulver, ½ msk torkad timjan, ca 6 dl vatten* och ½ dl vitt vin. Lägg på ett lock och låt soppan koka i ca 20 min eller tills rotfrukterna är mjuka. Mixa soppan till önskad konsistens. Rör i 1 dl havregrädde och låt allt bli varmt. Smaka av med salt och peppar. Servera med t.ex. något gott bröd.
Glutenfri (Använd annan grädde om du inte tål havre. Välj glutenfritt buljongpulver). Mjölkfri. Vegan.
*Jag föredrar soppor som är lite tjockare i konsistensen, men gillar en tunnare soppor är det bara att tillsätta ytterligare ca 3-5 dl vatten. 
Pris/portion: ca 14 kr.

Förra veckan hade affären extrapris på jordärtskockor, så då passade jag på att köpa hem. Av några av skockorna blev det en soppa där de fick samsas med rotselleri och potatis. Soppan fick dessutom en extra skjuts av chiliflakes, vilka bidrog med lite extra sting.

Det är en snabblagad soppa som är klar på cirka 30 minuter och medan den kokar finns tid för annat eftersom den sköter sig själv det mesta av tiden.

Önskar er en fin fortsättning på fredagskvällen samt helgen. Ta hand om er!

2 kommentarer:

  1. En sådan soppa har jag tänkt ge mig på, men det har inte blivit av ännu. Passar ju så bra med en värmande soppa på hösten så borde nog ta å göra en sådan snart.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är gott med soppor nu när vintern snart är här :) Den här soppan kan rekommenderas, riktigt smakrik.

      Önskar dig en fin fortsättning på veckan :)

      Radera