8 november 2014

Frallor med saffran och fikon

Häromdagen kom den första snön, så nu är naturen klädd i vitt. Riktigt fridfullt och vackert är det. Och om några veckor är det första advent, men jag kände att jag ville ha lite julstämning redan idag. 

Lördagen startade därför med en värmande bovetegröt smaksatt med kanel, vanilj och kakao. Till det serverades frallor som jag tänker även kan vara goda att göra till advent. Frallorna har en mild smak av saffran samt fikon, vilket känns lite juligt.

12 frallor: Mät upp 6 dl växtmjölk i en stor bunke.  Blanda i 20 g färsk jäst. Rör så att jästen löser sig.

Tillsätt 1 dl boveteflingor, ½ kuvert saffran (upplöst i 1 msk hett vatten), 1 dl pumpafrön, 1 msk chiafrön, 6 dl bovetemjöl och 1 tsk salt och blanda ihop till en jämn smet med hjälp av elvisp med degkrokar.

Blanda ner 1 dl tärnade fikon i smeten. Blanda därefter snabbt in 2 msk fiberhusk i smeten så inga klumpar bildas.

Låt degen vila i en bunke övertäckt med plast/bakduk i ca 2 timmar. Sätt ugnen på 200 grader. Blöt händerna och forma degen till 12 frallor och lägg de på en plåt klädd med bakplåtspapper. Strö över boveteflingor och låt frallorna jäsa i 30 min.

Grädda frallorna i mitten av ugnen ca 25 min. Ta ut och låt frallorna svalna helt innan du skär i dem.

Glutenfritt (Använd t.ex. risdryck). Kan frysas. Mjölkfritt. Nötfritt. Vegan. Sojafritt. Äggfritt.
Variation: Ersätt fikonen med russin/ Ersätt pumpafröna med hackade nötter, t.ex. mandlar eller valnötter/ Uteslut saffranet.
Tips! Frallorna är goda att rosta.

1 kommentar:

  1. Ser gott ut!

    Vill du ha recept på goda och nyttiga kakaobollar med jordnötstopping? Kolla på min blogg :)

    SvaraRadera


Det som göms i snö...

Hejsan, om någon fortfarande tittar in här!? Det var ett tag sedan. Livet kom emellan eller vad en nu säger. Lagar mat gör jag fortfarand...