28 oktober 2014

Kikärtsbiffar med svamp och jordnötter

8 biffar: Sätt ugnen på 175 grader. Blanda ihop 1½ msk chiafrön (el. hela linfrön) med 4½ msk vatten i en skål. Låt stå en stund så att det blir till en geléliknande massa. 

Fräs 1 hackad gul lök, 2 finhackade vitlöksklyftor och 250 g tärnade skogschampinjoner i olja i en het panna så att vattnet från svampen avdunstar. Låt blandningen svalna något.

Mixa svampfräset med chiablandningen, 4 dl kokta kikärter och ½-1 tsk sambal oelek. Tillsätt saft och skal från 1 lime samt 1½ dl grovt hackade salta jordnötter till kikärtsblandningen. Mixa ihop snabbt så att allt blandas. Smaka av med salt och peppar. (Blanda ev. i ca ½ dl mjöl/ströbröd/lite fiberhusk om smeten blir för lös).


Forma åtta (8) biffar och lägg de på en plåt med bakplåtspapper penslat med lite olja. Baka biffarna i mitten av ugnen i 20-30 min. Vänd biffarna efter halva tiden. Ta ut och servera med valfria tillbehör.
Glutenfritt (Använd t.ex. bovetemjöl om mjöl används). Mjölkfritt. Sojafritt. Vegan. Äggfritt.
Pris/biff: ca 6 kr/biff.

Det här är biffar med en härligt krispiga jordnötter, "köttig" svamp och kikärter med ett sting av sambal. Håller ihop bra gör de också, vilket gör att en kan göra mycket på en gång och frysa in som hemmagjorda färdigprodukter eller något.

2 kommentarer:

  1. Gillar att variera mes vegansk/vegetarisk mat. De där kikärtsbiffarna verkar ju optimala för det!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad roligt att du gillar receptet och vad kul att du skrev Karin! :) Allt bra med dig nu för tiden? :)
      Önskar dig en fin fortsättning på veckan :)

      Radera