8 september 2014

Plommonpaj

I år har det varit ett riktigt bra frukt- och bärår, vilket jag märker av i trädgården där min björnbärsbuske dignar av bär. I år var det dessutom första gången som mitt plommonträd gav bra med frukt, så mycket att det gick att baka en god plommonpaj som avnjöts med vaniljsås.
Sätt ugnen på 175 grader. Blanda ihop 1 dl bovetemjöl, ½ dl pumpafrön och 1 dl rena havregryn  i en skål. Blanda i ½ dl kokos- eller rapsolja och 2-3 msk agavesirap. Finfördela allt till en grynig massa.

Blanda - i en annan skål - ihop ca 500 g urkärnade plommon, 1-2 tsk malen kanel och 2 msk kokossocker. Lägg fyllningen i en ugnssäker form (alt. mindre portionsformar). Fördela smuldegen över fyllningen. Grädda i mitten av ugnen 15-20 min. Servera med exv. vaniljglass eller -sås.
Glutenfritt. Mjölkfritt. Sojafritt. Vegan. Äggfritt.
Variation: Ersätt plommonen med annan frukt (t.ex. äpplen) eller bär (t.ex. blåbär). Variera kryddningen med t.ex. vaniljpulver, nystött kardemumma, malen ingefära eller vad du själv tycker är gott att krydda en paj med.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar