2014-09-08

Plommonpaj och pallad frukt

Hoppas att ni har haft en bra och solig helg!? Här var det riktigt fint väder så jag passade på att "palla" äpplen.

I år har det varit ett riktigt bra frukt- och bärår, vilket jag märker av i trädgården där min björnbärsbuske dignar av bär. I år var det dessutom första gången som mitt plommonträd gav bra med frukt, så mycket att det gick att baka en god plommonpaj som avnjöts med vaniljsås. 

För den som vill ha frukt såsom äpplen och päron - men inte har något/några eget/egna fruktträd - kan jag tipsa om pallafrukt.se [länk], det var genom den sidan jag hittade äpplena jag pallade. Det är ett enkelt sätt få frukt gratis, frukt som annars kanske bara hade blivit oätna. Dessutom är det ett bra sätt att få tag på ekologiska svenska äpplen, något som brukar vara svårt att finna i mataffären (har dock sett att Willys och ibland Hemköp har det på hösten). Perfekt för den fattige studenten är det också :)
Sätt ugnen på 175 grader. Blanda ihop 1 dl bovetemjöl, ½ dl pumpafrön och 1 dl rena havregryn  i en skål. Blanda i ½ dl kokos- eller rapsolja och 2-3 msk agavesirap. Finfördela allt till en grynig massa.

Blanda - i en annan skål - ihop ca 500 g urkärnade plommon, 1-2 tsk malen kanel och 2 msk kokossocker. Lägg fyllningen i en ugnssäker form (alt. mindre portionsformar). Fördela smuldegen över fyllningen. Grädda i mitten av ugnen 15-20 min. Servera med exv. vaniljglass eller -sås.
Glutenfritt. Mjölkfritt. Sojafritt. Vegan. Äggfritt.
Variation: Ersätt plommonen med annan frukt (t.ex. äpplen) eller bär (t.ex. blåbär). Variera kryddningen med t.ex. vaniljpulver, nystött kardemumma, malen ingefära eller vad du själv tycker är gott att krydda en paj med.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kul att du vill lämna en kommentar :)
Inläggen granskas innan de publiceras.
(Spam och reklam publiceras inte)