2 juli 2014

En gryta med smak av Marocko

Gryta med doft och smak från Marocko: Hetta upp olja i en stor kastrull/panna. Fräs 1 hackad gul lök och 2 finhackade skalade vitlöksklyftor så att det blir mjukt men inte tar färg.

Tillsätt 3 dl tillagad/fryst vegfärs, 2 msk finriven färsk ingefära, paprikapulver, ½ kuvert saffran, 2 krm malen kanel, någon nypa chiliflakes samt malen spiskummin och fräs i ytterligare några minuter.

Blanda i 1 tetra krossade tomater, 1 dl sköljda och avrunna torkade belugalinser, ca 2 dl kallt vatten samt grönsaksbuljongpulver. Lägg på ett lock och låt allt sjuda i ca 30 min. Blanda i 4 dl kokta kikärter samt 1 dl strimlade torkade katrinplommon när 10 min återstår av koktiden. Smaka av med salt och peppar. Servera med något gott gryn eller så.
Glutenfritt (Kolla buljongpulvret och färsen!). Kan frysas in. Mjölkfritt.Vegan. 

Marockanska kryddor såsom saffran, kanel och spiskummin tillhör några av mina favoriter. I den här smakrika grytan kommer proteinerna från både baljväxter och vegfärs. Serveras grytan dessutom med quinoa så blir det ytterligare lite protein. Kanske en rätt att inta efter träningen?

Utöver att grytan är proteinrik så är den faktiskt väldigt god. Den är lagom het och så har den en förnimmelse av saffran och en viss sötma från katrinplommonen.

En liknande rätt - som jag har sett är en sökfavorit hos många - är den vegetariska bönchilin [länk] som också är het. Sedan finns även "Muskelbyggarpastan" [länk] som även den innehåller både färs och bönor.

1 kommentar:

  1. Tack! :) Jag har specialbeställt den.

    Vad gott det såg ut med din gryta!!

    SvaraRadera