16 juni 2014

Saftiga rödbetsbiffar

10 biffar: Sätt ugnen på 200 grader. Fräs 1 hackad gul lök mjuk i olja i en stekpanna. Blanda ihop ca 6 skalade och grovrivna stora rödbetor, 2 grovt rivna, skalade gröna äpplen, den frästa löken, ca ½ msk fransk senap, 1 dl (quinoa)mjöl och 3-4 msk chiafrön i en stor skål. Smaka av med salt och peppar.

Forma tio (10) biffar av smeten. Lägg biffarna på en plåt med bakplåtspapper. Grädda biffarna i ugnen i ca 30 min eller tills de har fått en fast konsistens. Vänd biffarna efter halva tiden. Ta ut och låt svalna något. Färdiga att avnjuta!
Glutenfritt (om quinoamjöl används). Mjölkfritt. Vegan. Äggfritt.

Dessa biffar är billiga (ca 4 kr/biff) och billigare blir dem då det verkligen är säsong för rotfrukter, dvs. på hösten. Biffarna har en saftig konsistens tack vare både rödbetor och äpple. Gott till biffarna är t.ex. yoghurtsås med pepparrot eller yoghurtsås med dill. 

Jag använde chiafrön, men dem ska gå att ersätta med t.ex. växtbaserad grädde eller olja, dock kan mer mjöl behöva tillsättas så att smeten inte blir för lös.

2 kommentarer: