16 mars 2014

Quinoascones

4 Quinoascones: Sätt ugnen på 200 grader. 
Blanda ihop 1 dl siktat dinkelmjöl, ½ dl grahamsmjöl, 1 tsk bakpulver och 1 nypa salt i en stor skål. Tillsätt 3 msk mjukt, mjölkfritt smör och mosa, med hjälp av en gaffel, ihop till en smulig deg. Blanda därefter i ½ msk polentagryn och ½ dl kokt, kall quinoa.

Blanda ihop 4 msk växtmjölk, 1 liten skvätt äppelcidervinäger, 2 msk russin och 1 msk agavesirap i en annan skål. Låt stå i ca 10 min. Blanda därefter i mjölkblandningen i mjölblandningen. Rör ihop till en fast deg.

Dela degen i 4 delar och forma till runda bollar. Lägg bollarna på en bakplåtspappersklädd plåt och platta till dem så att det blir ca 1 cm tjocka kakor. Grädda i mitten av ugnen i ca 15-20 min. Ta ut och låt de svalna något innan de serveras med goda tillbehör.
Mjölkfritt. Vegan. Äggfritt.

Hoppas att allt är bra med er och att ni har haft en bra vecka!? Jag har avslutat min sista praktikvecka så nu kan det åter blir lite mer liv här på bloggen. 

Som tack för att jag fick vara på min praktikplats bjöd jag på hembakat bröd, pålägg och hemgjorda röror. En av rörorna var äppelsmöret som jag har bloggat om tidigare [länk], en röra som, till min stora förvåning, blev uppskattad och där receptet önskades.

När jag tittade bakåt i arkivet upptäckte jag att jag inte hade bloggat om sconesen som jag serverade till äppelsmöret, så här kommer det. Perfekta scones att göra om du har kall, kokt quinoa över. För den som undrar varför man har lite äppelcidervinäger i degen kan läsa om det HÄR [länk].

Nu tänkte jag se på Akuten innan jag tar och sussar. För den som, liksom jag, gillar Akuten och andra dokumentärserier med sjukvårdstema måste jag bara tipsa om Hjärnkirurgerna [länk] som bara finns tillgängligt någon dag till på SvtPlay. Vi hörs i nästa vecka (dvs. typ i morgon). Sov så gott och ta hand om er. Kram M.

2 kommentarer:

  1. Åh, dessa ska jag lätt prova till helgen! Älskar ju scones, och quinoa är en för mig relativt nyupptäckt favorit. Tack för receptet, hoppas att du har haft en fin start på den nya veckan! c:

    SvaraRadera
  2. Vad spännande det låter med quinoa i scones, det måste jag testa ngn dag :) Ja jag passade på att göra scones (bara vanliga enkla med standardrecept :)) i måndags när mannen hade sin sista pappadag.
    Ja det känns som att man ser hur han utvecklas nästa dagligen, även om mycket är väldigt subtila förändringar. Det känns som en lugn och harmonisk liten pojke, som oftast är nöjd, och annars är rätt lätttröstad. Några direkt sömnrutiner har han inte lyckats få ännu, men han brukar ha en pigg period på morgonen, och en ytterligare senare på kvällen. Eftermiddagarna sover han i princip bort förutom matpauser. Ska bli spännande att se vem denna lilla person blir så småningom. Vart har du haft din praktik någonstans?

    Hoppas allt är fint med dig Molly och att du får en fortsatt bra vecka! Kram

    SvaraRadera