23 februari 2014

Rosa rödbetsfrallor

Igår morse fick jag för mig att jag ville baka morotsfrallor, så att jag hade nybakat till frukost. Det hela gick jättebra, fram tills att frallorna var färdiggräddade och såg ut som platta tekakor... 

Vad som gick fel vet jag inte riktigt, men goda blev dem, men inte speciellt fotogeniska. Men skam den som ger sig, sent igår kväll kom jag på att jag kunde göra frallor som jäser över natten! Eftersom jag redan har bakat med morötter och rotselleri tänkte jag att en ny medlem av rotfruktsfamiljen måste få delta nämligen rödbetan.

Degen rördes ihop och fick sedan mysa till sig i kylen över natten, för att på morgonen få komma ut i värmen och formas till frallor som fick gosa till sig under en bakduk innan de skjutsades in i den varma ugnen. Efter ca 20 min kom det ut varma, rosa, saftiga och smakrika rödbetsfrallor som avnjöts ljumma till frukosten.

Om du inte har rödbetor hemma så går det bra att ersätta dem med morötter istället. Önskar er nu en fin söndag och hoppas att solen skiner även hos er. Kram M.
10 rosa frallor
På kvällen: Smula 10 g färsk jäst i en stor skål/bunke. Tillsätt 2½ dl växtmjölk (t.ex havre) och 2 msk rapsolja och rör tills jästen har löst sig.

Tillsätt ½ dl kruskakli, 1 dl havregryn, ½ tsk salt och 2 skalade och finrivna rödbetor (ca 2 dl) och rör om så att allt blandar sig. 

Tillsätt därefter 3½ dl vetemjöl special samt ½ rågmjöl i omgångar. Arbeta degen med hjälp av elvisp med degkrokar i ca 10 min så att degen blir smidig och släpper från kanterna, degen ska dock vara kladdig! Täck över bunken med plastfolie och ställ in i kylen över natten. 

På morgonen: Tillsätt ca 3 msk rågmjöl till bunken och arbeta ihop degen snabbt med hjälp av elvisp med degkrokar. Klicka, med hjälp av en sked, ut frallor på en plåt med bakplåtspapper. Täck över med en ren bakduk och låt frallorna jäsa i ca 30 min.

Sätt ugnen på 225 grader. Pensla frallorna med växtmjölk och strö över valfria fröer. Grädda bröden i mitten av ugnen i 15-20 min. Ta ut och låt bröden svalna på galler. Avnjut med goda pålägg till frukost, i skidbacken eller till en värmande soppa/gryta.
Kan frysas in. Mjölkfritt. Vegan. Äggfritt.

3 kommentarer:

  1. Oj va mycket jäst till så lite mjöl. Det där kan väl aldrig vara rätt proportioner? Det är ju omkring 10 ggr mer än brukligt,

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för att du uppmärksammade mig :) Det var faktiskt 25 g färsk jäst i det recept jag hämtade inspiration ifrån, dock tog jag ca hälften av det då jag skulle ha det i kylen över natten :)

      Radera
  2. Hej hej Molly!
    Hur mår du?
    Jag har en fråga som jag redan googlat på men tycker inte jag får ett tydligt svar på, så min första tanke var då att fråga DEJ! ;) =)

    Jag skulle vilja göra bovete-crunch (musli) och har aldrig använt bovete förut! Jag undrar om man MÅSTE grodda HELT bovete innan då? Jag ska ju alltså inte använda det i bröd eller så utan bara rosta i ugnen som när man gör vanlig granola, tänkte jag, men måste de då blötläggas/groddas innan jag gör det eller går det att lägga de direkt på plåten o rosta i ugnen?

    (Rödbetor är riktigt hälsonyttiga! De e bara så jobbiga att pressa juice av. Vi har ju en tillfällig smoothie med rödbetor i på Blueberry just nu)

    SvaraRadera