10 februari 2014

Mumsiga kakor

Ca 30 goda kakor: Sätt ugnen på 175 grader. Lägg 1½ dl havredryck, 4 msk äppelmos, 4 msk mandel-/el. jordnötssmör och 1 1/4 dl kokossocker i en stor skål och vispa (gärna med elvisp) ihop till en slät massa. Blanda därefter i 1 tsk vaniljpulver.

Tillsätt 2½ dl mixade (i matberedare till ett mjöl) havregryn ( kan ersättas med ca 1,25 dl havremjöl), 1½ dl kokosmjöl, 2 tsk bakpulver, 1 msk majsstärkelse och 1 nypa flingsalt och blanda ihop ordentligt så att det blir en fast deg.

Forma ca 30 bollar av degen och lägg de på en bakplåtspappersklädd plåt. Tryck till varje boll med hjälp av en gaffel eller fingrarna. Grädda kakorna i mitten av ugnen i ca 10 min. Ta ut och låt kakorna svalna lite innan du lägger över de på ett galler.
Glutenfritt (Kolla bakpulvret, använd rent havregryn samt ersätt havredrycken med t.ex. risdryck). Kan frysas in. Mjölkfritt. Vegan. Äggfritt.
Inspiration från recept ur "Forks over knives".

De här goda kakorna är perfekta att ha med i väskan som mellanmål eller liknande, men såklart även hemma om man är sugen på fika eller får oväntat besök. Personligen tycker jag att kakorna är godast att äta lite halvfrusna. 

Till konsistensen blir det lite som kolakakor, kanske inte riktigt så sega men nästan. Enkla att svänga ihop är de också och enkelhet är ju alltid ett plus.

3 kommentarer:

  1. Hej!
    Kanske en lite dum fråga... Vad menar du med mixade havregryn? Ska man mixa dem med en mixer, eller menar du blandade havregryn?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Inte var/är det en dum fråga! Det var bra att du frågade :) Jag var lite otydlig så tack för att du var så uppmärksam :)

      Jag lade mina havregryn i en matberedare (med kniv) och sedan körde jag tills havregrynen blev till ett mjöl. Du kan säkert använda ca 100 g rent havremjöl som du kan köpa i mataffären (titta i hyllan med glutenfria produkter).
      Önskar dig en fortsatt fin vecka.

      Radera
    2. Gjorde en fin kakfrukost med dessa kakor nu under lovet! Verkligen goda.
      Och så har jag gjort dina färsfria kåldolmar flera gånger om (de blir favoriten i repris, särskilt goda tycker jag att de är till pressad potatis och soyagrädde-stuvad spenat med muskot).
      Har DESSUTOM gjort nyponmüslin som du tipsade mig om när jag frågade! Så god, verkligen.
      Tack för alla dina fina recept, varenda ett som jag har provat av dem (vilket verkligen börjat bli en hel del...) blir lite av ett favoritrecept!
      Hoppas att du får en fin fortsättning, med vänliga hälsningar, Nea.

      Radera