27 februari 2014

Lasagne med rödkål & apelsin

Lasagne är en rätt som jag brukar göra då jag behöver matlådor inför mer hektiska dagar. Den senaste lasagnen jag gjorde var en härligt god lasagne med smak av apelsin och med krispig rödkål. De passerade tomaterna bidrar med en krämighet åt lasagnen mot om man använder krossade så det kan vara något att tänka på. 

Gör man den under vintermånaderna blir det en förhållandevis billig rätt eftersom både apelsiner och rödkål är i säsong då.

Rödkålslasagne: 
Sätt ugnen på 200 grader. Hetta upp olja i en stor panna. Fräs 1 finstrimlat, litet rödkålshuvud, 1 finhackad gul lök och 2 finhackade vitlöksklyftor i några minuter så att det blir glansigt men inte tar färg.

Tillsätt 1 tetra passerade tomater, några nypor smulad torkad oregano, lite chiliflakes och 2 msk balsamvinäger. Smaka av med salt och peppar. 

Smält 25 gram mjölkfritt smör i en kastrull. Vispa försiktigt i 2 msk mjöl och tillsätt därefter 6 dl växtmjölk, lite i taget. Låt såsen koka på svag värme, under vispning, tills den bli tjock. Blanda i ca 2 dl riven mjölkfri ost och rör om så att den smälter ihop med de övriga ingredienserna. Ta av kastrullen från plattan och blanda i finrivet skal från en ekoapelsin. Smaka ev. med salt.

Smörj en ugnsform och varva rödkålsblandning, lasagneplattor och ostsås i formen. Avsluta med ostsås. Sätt in lasagnen i mitten av ugnen och grädda i ca 30 min. Ta ut och låt lasagnen stå i några minuter så att den hinner sätta sig lite. Servera.
Glutenfritt (Välj glutenfria lasagneplattor och mjöl). Mjölkfritt (Se "vegan") Vegan (Välj mjölkfritt smör, ost samt mjölk. Välj äggfri lasagneplattor)

4 kommentarer:

  1. Hej o sorry att jag inte hann svara igår!

    sv: Okej, tack då vet jag. Läste redan allt det där med näringen o det, men ville bara veta om man va TvUNGEN att blötlägga de innan eftersom jag e lat (hehe) och tkr det verklar så komplicerat för jag fattar ändå inte hur jag ska kunna hälla av vattnet och sen skölja det 2-3 ggr utan att allt bovete hamnar i vasken? Jag har ingen sån finhålig sil liksom... jaja, jag e ju sån som bara äter allt i vissa perioder ändå :P Hade det inte varit så komplicerat så hade jag nog köpt o testat iom jag tyckte mig se att det va billigare att köpa HELT bovete än ex boveteflingor?

    TAck och kul att du gillar Blueberry! =D
    Det är verkligen kul att gå till jobbet nu och det är rena drömjobbet för mig som brinner för sån här typ av mat o livsstil o eko, raw o närproducerat m.m.! Som svar på din fråga måste jag dock svara att även om jag tkr att vår mat är bra (fast vi skulle kunna ha mkt större utbud tkr jag!!) så är det inget jag skulle köpa om jag skulle äta p Blueberry. Då skulle jag välja en smoothie (många av dom e som en hel måltid, men det beror ju på hur man är såklart) eller joo, iofs...men det beror väl på mer att jag inte brukar äta så mkt "matigt" själv, hehe - men asså ALLT e bra o gott. Innan jag hade börjat jobba där så fick jag vara med en gång i vårt kök (där de gör all mat som vi får varje morgon) och då bjöd de på lunch där o då åt jag den veg. wrapen. Den va god men lite för mkt (för stor) för min del och man får en citronyoghurt-dip med - som behövs! Fast man skulle behöva typ 3 st! Just Wrap-kiten är nog vår populäraste i matväg.

    Chic Chicken Wrap – Laktosfri och nötfri.
    Svensk kycklingfilé’ – ungsgrillad med agave, rapsolja, salt och peppar
    Nakenhavresallad – kidneybönor, timjan, olivolja, russin, persilja, vitlök & citron.
    Blåbärschutneyn är kokt och innehåller blåbär, rotselleri, gullök, äpple, kycklingfond.

    Veggie Yummie Wrap
    Fetaosten är ekologisk och pastöriserad på fårmjölk. OK för gravida.
    Även laktosintoleranta kan ofta äta fårost, om dom inte är superkänsliga!
    Rödbetor rostas och mixas med fetaosten, blandas med agave, chili & svartpeppar.
    Svart quinoa sallad – torkade tranbär, röda linser, rostade solrosfrön, örter, citron.
    Apelsin hummus – Kikärtor, citron, tahini (sesampasta), apelsin, agave, olivolja.

    Pink Floyd wrap - Laktosfri, innehåller mandel.
    Laxen är ekologisk odlad i Norge.
    Kikärtsstomp - broccoli, purjolök, gräslök, citron, tahini, vitlök och mandel.
    Aprikos sylten kokar vi själva och innehåller endast osvavlade aprikoser

    Sen har vi ju 2 sallader också kyckling o veg. Dne me kyckling e det ganska mkt kyckling så den blir du nog mätt på. Vågar inte uttala mig om den veg. Det är 4 eller 5 st spirulina-falafelbollar. Och veg. soppor.

    Har du ätit nåt där?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för dina tips, låter som att jag måste besöka Blueberry, sedan får jag se om det blir en wrap, smoothie eller något annat gott :)

      Nej, jag har inte ätit där ännu, men har varit påväg flera gånger. Jag har en syster som är ganska kräsen så hon vill aldrig gå dit, men nästa gång ska jag se till att dra med hennes dit för hon äter typ allt med kyckling iaf :)

      Ja, det stämmer att helt bovete är billigare än flingor, så är det nog med det mesta tror jag, typ quinoa, dinkel osv. :)
      Önskar dig en fin helg :) Kram

      Radera
  2. Svar
    1. Åh, vad roligt :) Hoppas att det smakar :)

      Radera