7 januari 2014

Äppelbollar

10 bollar: Lägg 2 msk (rått) kakaopulver, 1 dl valnötskärnor, 1 dl naturella cashewnötter, 4 urkärnade, medjooldadlar, 1 grovt rivet och urkramat stort (svenskt) äpple, 1 dl blötlagda och avrunna torkade, osvavlade aprikoser, ½ msk malen kanel och 1 nypa salt i en matberedare. 

Mixa ihop till en slät smet. Forma tio (10) bollar av smeten. Rulla hälften i t.ex. skalade hampafrön och de resterande bollarna i kakaopulver. Förvara bollarna i kylen eller i frysen.
Glutenfritt. Kan frysas in. Mjölkfritt. Raw food. Vegan.

Egentligen borde jag ägna mig åt annat, men då det kommer bli lite tyst här några dagar framöver så kommer här ett, av många, mellanmål/energipåfyllningar som jag har fyllt frysen med.

Ni som var med i våras kanske minns kanske banantryfflarna [länk], detta är lite av en variant på dem fast med juläpple och lite annat gott. Önskar er en fortsatt fin vecka. Ta hand om er! Kram M.

9 kommentarer:

  1. Stort tack för all mellanmålsinspiration jag finner här Molly! Nu när bebis tar upp en stor del av min mage har jag upptäckt att inte lika mycket mat får plats, och desto fler gånger behöver jag äta. Blir dock lite tråkigt att ständigt äta frukt och smörgås, så jag tänkte (i helgen förhoppningsvis) förbereda något av alla dina frysbara tips så att jag har så jag kan ta med mig till jobbet och så! :)

    SvaraRadera
  2. Hej! Jag vet själv hur kul det är när folk berättar att de provar på ens recept, så jag tänkte att det kanske vill veta att jag provar på mycket av det du tipsar om.
    Igårkväll blev det kikärtsbollarna med salta jordnötter. Innan träningen förra veckan; bollarna med solrosfrön och kakao.
    Annars har jag också provat kåldolmarna (min favorit!), frallorna med morötter och pumpafrön, Muminmammans soppa med risottoris och idag till lunch blev det kokospannkakorna (lyckades inte få dem tunna och platta eftersom kokosmjölet gjorde smeten så tjock, men det blev en sats med tjocka plättar som var så god att jag lyckades äta upp hela själv tillsammans med keso och sockerfri jordgubbssylt. Mums!). Ikväll ska jag prova dina broccolifritters och imorgon den krämiga morotssoppan med kokosmjölk.
    Haha, vadå besatt av att lyckas äta mig igenom hela ditt receptregister? Men åh vad du är duktig, älskar varenda recept som jag har provat! TACK för att du lägger ut dem!
    Ha en fin dag och fortsättning, hälsningar från Nea (igen). c:

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad roligt att du testar recepten och att du finner de goda :) Jag kan tänka mig att kokospannkakorna var svåra att få platta, det verkar som att det beror på vilket märke man använder på kokosen, då de sväller olika.

      Det är du som ska ha tack som skriver vad du tyckte och om du gjorde någon ändring som du tyckte blev bra/bättre :)
      Ta hand om dig och ha en fin kommande vecka! Kram

      Radera
    2. Ja! c:
      Åh, det kan mycket riktigt stämma. Jag använder Risentas kokosmjöl (det enda som jag lyckas hitta i vanliga mataffärer). Tycker om smaken, men det drar åt sig fruktansvärt mycket vätska. Vilket använder du?
      Tack så jättemycket, detsamma! Kramar från Nea.

      Radera
    3. Jag använder kung markattas samt aman pranas. Förresten vilka pannkakor var det som du gjorde (har så många olika pannkaksrecept). Jag har ett recept där jag hade kokosflingor, det var inte det du gjorde fast med kokosmjöl? :)

      Radera
    4. Ojdå, jo! Jag läste visst fel i receptet, inte konstigt att jag inte fick dem platta haha. c: Men goda blev de iallafall! Ska dock prova dem imorgon igen, och den här gången inte läsa fel på kokosflingor och kokosmjöl. ^^

      Radera
    5. Okej, då förstår jag. Jag tänkte nästan att det var de pannkakorna för jag hittade inga som jag har publicerat med kokosmjöl (har ett opublicerat recept med kokosmjöl och de blev mer som tjocka plättar).

      Hoppas att det blir plattare pannkakor i morgon ;)
      Tack än en gång för dina kommentarer och respons.
      Ha det fint :) Kram

      Radera
    6. Nu lyckades jag få dem tunna och krispiga! Tyckte hemskt mycket om dem den här gången också. (:

      Radera
    7. Vad roligt och vad bra att de blev lyckade :)

      Radera