22 november 2013

Granola m. Apelsin, Nötter & Frukt

En perfekt granola att antingen göra innan jul eller efter jul om man fortfarande har apelsiner och nötter kvar. Eller så gör man den och ger bort i julklapp eller gå-bort-present. Oavsett vilket är den riktigt god och crunchy. För fler müslitips finns det en sammanfattning HÄR [länk].

ca 7½ dl: Sätt ugnen på 200 grader. Blanda ihop 2-4 msk dl lönn-/agavesirap och 2½ msk kokosolja i en kastrull och smält ihop det försiktigt. Blanda därefter i 3/4 dl pressad apelsin (alt. osötad apelsinjuice).

Blanda ihop 5 dl havrekärnor och/eller havregryn, 2 dl hackade, valfria nötter, 2 msk kokosflingor och ½ dl pumpakärnor i en stor skål. Häll sirapsblandningen över de torra ingredienserna. Blanda om så att allt blandas.

Fördela blandningen på en plåt med bakplåtspapper. Sätt in plåten i den nedre delen av ugnen och rosta i ca 20 min eller tills granolan har fått lite färg. Rör om då och då så att det inte bränns. Ta ut plåten och låt granolan svalna. Blanda därefter i 1 dl valfri torkad frukt (t.ex. russin, gojibär, aprikoser).

För lite mer julkänsla: Tillsätt ca ½-1 msk pepparkakskrydda eller 2-3 tsk malen kanel.
Glutenfritt (Använd rent havregryn). Vegan.

2 kommentarer:

  1. Åh så gott! Det får bog bli en julmusli/granola även i år! Japp det är röda band som pryder apelsinerna nu precis som du anade. Kul att du också har med dig det sen barndomen! Jag tänkte för övrigt börja fuska lite nu i helgen och ta fram lite julstrjänor i fönstren också. Har du tagit fram bgt juligt? :) hoppas du får en härlig helg! Kram!

    SvaraRadera
  2. Gjorde denna Granola till lite julklappar idag, och det fick bli en extraplåt till oss också för det både doftar och smakar ju himmelskt :)

    Hoppas du får en underbar jul Molly!

    SvaraRadera